Betaalbaar geluk

Of je nu aanstaande ouder bent of al enige ervaring hebt: financieel komt er heel wat bij kijken. Welke premies zijn er? Heb je recht op tegemoetkomingen? Hoe hou je het allemaal betaalbaar? Allemaal vragen waar wij je graag bij helpen. Op deze pagina vind je alles voor betaalbaar geluk. Van concrete tips hoe je kan besparen op kinderspullen tot een overzicht van premies.


Belastingaangifte voor gezinnen met kinderen: 5 tips

Kinderen hebben heeft veel voordelen en sommige kan je zelf gebruiken om je belastingaangifte mee in te vullen. Kinderbijslag of Groeipakket ontvangen heeft geen invloed hierop. We zetten graag een aantal zaken op een rij die wel invloed kunnen hebben.

Bekijk de 5 tips

De gynaecoloog of de vroedvrouw: bij wie ga je op controle als je zwanger bent

Als je zwanger bent, is het belangrijk om zowel jouw gezondheid als dat van je kindje goed op te volgen. Ga je daarvoor naar je gynaecoloog of vroedvrouw? Wie doet wat? Bij wie kan je terecht als je ongerust bent? En worden je consultaties terugbetaald? Enkele belangrijke vragen en antwoorden voor toekomstige ouders. 

Bekijk het hier

Kindje op komst? Mis deze financiële voordelen niet!

Tijdens je zwangerschap heb je gelukkig maanden tijd om je financieel voor te bereiden op de komst van je kindje. Je gezinsbudget kan je voor en na je zwangerschap aanvullen met heel wat financiële voordelen. Check hier op welke voordelen en premies je recht hebt.

Mis deze financiële voordelen niet 


Ben je zwanger? Vraag dan snel jouw Startbedrag (het nieuwe Kraamgeld) aan! 

Vraag je Startbedrag aan 

Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket, maar nog niet van KidsLife? Haal vanaf nu het maximum uit elk moment en mis geen enkel voordeel meer! Stap nu over naar KidsLife. 

Ik stap over naar KidsLife


Zelfstandige en (bijna) mama? Ontdek hier jouw voordelen!

Als zelfstandige mama (in spe) zit je misschien met nog heel wat vragen over de financiële gevolgen. Weet dat je ook als zelfstandige recht hebt op heel wat voordelen. Wij zetten ze graag voor jou op een rijtje.

Voordelen voor zelfstandige mama's

Alles wat je moet weten over de NIP-test

De NIP-test, kortweg NIPT, is een test die je tijdens de zwangerschap kunt afnemen om te bepalen of jouw baby het syndroom van Down heeft. Er bestaan heel wat misverstanden over die test. Is het wel veilig? Ben je 100 procent zeker? En hoeveel kost het? Zes vragen, zes antwoorden.

Alles over de NIP-test

Kindje op komst? Ontdek de voordelen van de Gezinsbond

Ongetwijfeld zit je nu met allerlei vragen. Zowel praktisch als emotioneel. Want als kersverse ouder (in spe) komt er heel wat op je af. Ook financieel. Er bestaan heel wat organisaties die je kunnen helpen. Zoals de Gezinsbond, al jaar en dag een huis van vertrouwen voor veel gezinnen.

Bekijk alle voordelen hier


Zo werkt een zwangerschapstest en een ovulatietest

Om zwanger te worden moet je seks hebben in je vruchtbare periode, dat is logisch. Maar hoe weet je nu wanneer je vruchtbaar bent? En hoe weet je dan of je zwanger bent? We zetten de beschikbare testen op een rij en vertellen je hoe ze werken en hoeveel ze kosten.

Alle zwangerschapstesten

Hoe hou je de zomer(kampen) betaalbaar?

Twee maanden grote vakantie overbruggen is voor elk gezin een uitdaging. Zomerkampen zijn een handige oplossing, maar voor je het weet ben je een klein fortuin kwijt. Zeker met meerdere kinderen in het gezin. Hoe hou je die zomerkampen betaalbaar?

Betaalbare zomerkampen

Kiezen voor een betaalbare kinderopvang

Een van de eerste zaken om te regelen tijdens je zwangerschap is de opvang van je kindje. Want zeker bij de beste crèches bestaan nog altijd wachtlijsten. Kies je voor een opvang dicht bij huis of dicht bij je werk, een onthaalouder of een crèche en hoe hou je de opvang betaalbaar?

Bekijk hier het overzicht


Ben je zwanger? Vraag dan snel jouw Startbedrag (het nieuwe Kraamgeld) aan! 

Vraag je Startbedrag aan 

Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket, maar nog niet van KidsLife? Haal vanaf nu het maximum uit elk moment en mis geen enkel voordeel meer! Stap nu over naar KidsLife. 

Ik stap over naar KidsLife


7 budgetvriendelijke tips om je kinderen bezig te houden in coronatijden

Wat doen jouw kinderen nu de scholen gesloten zijn? Ga je ook zo koortsachtig op zoek naar leuke en betaalbare manieren om je kinderen gelukkig te houden? Goed nieuws: je hoeft niet verder te zoeken. Wij zetten enkele tips op een rij. Nog beter nieuws: de duurste tip kost maar 1 cent.

Ontdek onze tips

 

Zwangerschapskinesitherapie: voor wie is het en wat kost het?

Zwanger zijn, betekent je lichaam iedere dag zien veranderen. Met mogelijk bijhorende kwaaltjes. Zwangerschapskinesitherapie is in dat geval een grote hulp. Wist je dat je sowieso recht hebt op negen terugbetaalde sessies? Die kan je zowel voor als na de bevalling gebruiken. Zonder grote kosten krijg je dus zowel voor als na de geboorte van je kind extra begeleiding.

Alles over perinatale kine

Besparen op je kinderopvang

Je weet dat die dag er komt waarbij je voor de eerste keer jouw zoon of dochter achterlaat bij de opvang. Afscheid nemen met of zonder tranen, je weet dat ze in goede handen zijn. Hier hangt meestal ook een mooi prijskaartje aan vast. Maar je kan wel een deel van dit inschrijvingsgeld terugkrijgen!

Bespaar nu op je Kinderopvang


Zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en tijdskrediet

Wil je graag meer tijd doorbrengen met je gezin? Goed nieuws: dat kan. Want als ouder heb jij recht op zwangerschapsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof én tijdskrediet. Hoe zit dat precies?

Bekijk alle soorten verlof

Alles wat je wil weten over je Kraamgeld of Startbedrag

Als je zwanger bent, heb je recht op een Startbedrag als je in Vlaanderen woont, en op kraamgeld als je in Brussel of Wallonië woont. Wat is dat nu precies? Vanaf wanneer heb je er recht op, en wat moet je precies doen om het aan te vragen?

Kom alles te weten

Vijf tips voor een betaalbare babyborrel

Het is een trend die zich nu al enkele jaren doorzet: het geven van een babyborrel. Het is vaak een handige manier om al je familie, vrienden en kennissen op één moment samen te brengen na de geboorte van je baby. Maar aan zo’n feest hangen ook heel wat kosten. Ontdek daarom onze ultieme tips voor een betaalbare babyborrel.

Bekijk onze 5 tips


Ben je zwanger? Vraag dan Kraamzorg aan!

Binnenkort breekt een heel mooie, maar misschien ook wel overweldigende periode aan. De eerste dagen en weken thuis is het zoeken naar een nieuw evenwicht. Gelukkig sta je er niet alleen voor: zodra je thuis bent, kan je een beroep doen op kraamzorg.

Hoe kraamzorg aanvragen

 

Bevallen, hoeveel kost dat nu?

Zwanger van je eerste kindje? Proficiat! Je zit vast met heel wat vragen: over waar je wil bevallen, over het type kamer of over het soort bevalling. Maar het is ook verstandig om nu al eens stil te staan bij de mogelijke kosten van je bevalling.

Bekijk alle mogelijke kosten

Zo bespaar je op babyspullen

Hoe lang is jouw verlanglijstje met babyspullen? Breekt het zweet je al uit als je denkt aan de kostprijs van al dat moois? Geen paniek! Vraag je Startbedrag of Kraamgeld op tijd aan, en ga aan de slag met onze tips om te besparen.

Bekijk hier de tips


Recent gescheiden en nu alleenstaande ouder? Dan moet je dit allemaal regelen

Een scheiding heeft een zware impact op jou en je gezin. Emotioneel, en in de meeste gevallen ook financieel. Het valt niet mee om als alleenstaande ouder alle ballen in de lucht te houden. Dit praktische lijstje is een handig geheugensteuntje om financieel je zaken opnieuw een beetje op orde te krijgen. Want onthou: You are not alone!

Kom meer te weten! 

Wat zijn de financiële gevolgen van je nieuw samengesteld gezin?

Hoe leg je de financiële puzzel als je samen met je nieuwe partner een nieuw samengesteld gezin vormt? Niet zo’n makkelijke opdracht, merken velen. Met deze tips blijf je jouw nieuwe relatie door een roze, verliefde bril bekijken en word je de beste plusouder ter wereld! Enfin, dat hopen we toch.

Nieuw samengestelde gezinnen

Waarom naar school gaan kinderen gelukkig maakt

Kinderen gaan weer naar school, en dat is goed. Niet elk kind kan thuis even goed leren. Kinderen snakken ernaar om hun vriendjes en leeftijdsgenoten te zien op school. Ook de structuur die school hen geeft, doet hen goed. Om tijdens de vakanties de druk weer van de ketel te halen.

Bekijk hier waarom


Cadeautjes in coronatijden: 3 online alternatieven

Je wil je kinderen graag ook dit jaar iets geven voor Sinterklaas en kerst. Alleen: de meeste speelgoedwinkels zijn gesloten. Toch zijn er manieren om ook nu speelgoed voor je kinderen te kopen. En dat hoeft niet per se duur te zijn.

Bekijk de 3 online alternatieven

Tijdelijke werkloosheid opnemen als ouder bij overmacht door de Coronamaatregelen

Niet alleen een werkgever kan tijdelijke werkloosheid aanvragen wanneer er bijvoorbeeld te weinig werk is door de Coronacrisis. Ook als werknemer kan je in verschillende situaties recht hebben op tijdelijke werkloosheid. Als je als werknemer aan alle voorwaarden voldoet, dan kan jouw werkgever dat niet weigeren.

Bekijk de mogelijkheden

Welke verzekeringen heeft je kindje nodig?

Als je een kindje krijgt, zijn er heel wat dingen die je moet regelen. Je wil natuurlijk alleen maar het beste voor je kind, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe zit het bijvoorbeeld met al die verzekeringen? Wat verzeker je beter wel, en welke zeg je beter op? Wij zochten het voor je uit.

Lees meer

 


Zo zorg je voor het mentaal welzijn van jouw kind: 5 betaalbare tips

Al twee jaar lang slepen kinderen en jongeren zich van de ene quarantaine naar de andere. De vele online lessen en de wirwar aan coronaregels hebben een grote impact op het mentale welzijn van kinderen. Als ouder wil je hen graag helpen. Maar hoe? Wij zetten alvast enkele handige én betaalbare hulpmiddelen op een rijtje.

Bekijk de 5 tips

Een startgesprek bij Kind en Gezin: wat houdt dit in?

Ben je zwanger? Dan zit je mogelijks met vragen of onzekerheden. Het is belangrijk dat je deze kunt bespreken met je gynaecoloog of vroedvrouw. Maar wist je dat er ook een startgesprek wordt aangeboden door Kind & Gezin?

Startgesprek bij Kind & Gezin

 

Besparen met je gezin? Dit zijn de tips van onze medewerkers

Het leven wordt alsmaar duurder. De berichten over stijgende energieprijzen volgen elkaar in sneltempo op en met hetzelfde budget kan je steeds minder in je winkelkar leggen. Hoe kan jij met je gezin toch geld besparen? Onze medewerkers delen hun tips om je gezinsbudget onder controle te houden.

Ontdek onze tips


Rondkomen met minder budget onmogelijk?

Op zoek naar meer levenskwaliteit maar durf je jouw droom niet realiseren uit angst niet meer rond te komen? Of ben je een van die vele gezinnen waar ondanks twee inkomens het einde van de maand altijd vroeger valt dan voorzien?

Bekijk hier de tips


Ben je zwanger? Vraag dan snel jouw Startbedrag (het nieuwe Kraamgeld) aan! 

Vraag je Startbedrag aan 

Ontvang je al Kinderbijslag of Groeipakket, maar nog niet van KidsLife? Haal vanaf nu het maximum uit elk moment en mis geen enkel voordeel meer! Stap nu over naar KidsLife. 

Ik stap over naar KidsLife