Wat zijn de financiële gevolgen van je nieuw samengesteld gezin?

Wat zijn de financiële gevolgen van je nieuw samengesteld gezin?

Hoe leg je de financiële puzzel als je samen met je nieuwe partner een nieuw samengesteld gezin vormt? Niet zo’n makkelijke opdracht, merken velen. Met deze tips blijf je jouw nieuwe relatie door een roze, verliefde bril bekijken en word je de beste plusouder ter wereld! Enfin, dat hopen we toch.


Wat met het Groeipakket of Kinderbijslag?

Of je Groeipakket of Kinderbijslag verandert als je een nieuw samengesteld gezin vormt, hangt van heel wat factoren af. Waar woon je, wie ontvangt het Groeipakket bij je partner, bij wie zijn de kinderen gedomicilieerd, wat zegt je regeling over co-ouderschap, wanneer zijn de kinderen geboren, heb je ondertussen een kindje met je nieuwe partner, …?

Daarom neem je best contact op met de KidsLife-adviseur. Op onze pagina met veelgestelde vragen over co-ouderschap  vergelijken we de meest voorkomende situaties. Zeker interessant om te checken.


Heb ik nog recht op een Sociale Toeslag?

Een Sociale Toeslag is een extra bedrag bovenop het Groeipakket, voor gezinnen met een laag inkomen. Of je er recht op hebt hangt af van waar je woont, je gezinsinkomen en je gezinssituatie. Normaal gezien ontvang je de Sociale Toeslag bovenop je Groeipakket automatisch. Wil je voor je gaat samenwonen weten waar je aan toe bent? Dat kan! KidsLife onderzoekt je recht op toeslag als je een aanvraag indient.

Wist je trouwens dat er nu ook een Sociale Toeslag voor middenklassegezinnen met drie kinderen bestaat? Misschien kom je daarvoor in aanmerking, door je nieuw samengesteld gezin. De voorwaarden? Eén kind moet geboren zijn na 2019 en het gezinsinkomen ligt onder de 68.329,61 euro.

Bekijk hier alles over de Sociale Toeslag


Kindergeld grote steun voor nieuw samengestelde gezinnen

Meer kinderen ten laste, meer fiscaal voordeel

Wie heeft de kinderen ten laste, jij of je ex-partner, of allebei? Elke situatie leidt tot een verschillend belastingvoordeel:

  • De kinderen staan bij jou ten laste: dat betekent dat je ze fiscaal kunt aftrekken. Hoe meer kinderen ten laste, hoe groter het belastingvoordeel. Maar dat is dan misschien ten nadele van je ex. Hoe kan je dat compenseren? Bijvoorbeeld door zoals bij Katrien (hieronder) de kinderen ten laste gelijk te verdelen over jou en je ex.
  • De kinderen staan niet bij jou ten laste: dan betaal je misschien een onderhoudsbijdrage. Die kan je ook fiscaal aftrekken, fijn!

Om het evenwicht op het vlak van fiscale voordelen te bewaren tussen jou en je ex, bekijk je best welke fiscale regeling het gunstigst is voor jouw situatie, én die mogelijke extra wrevel vermijdt.

Een actueel overzicht van de belastingvrije sommen kan je terugvinden op de website van FOD Financiën.


Onverwachte financiële voordelen

Een nieuw samengesteld gezin brengt meer kosten met zich mee, denk maar aan grotere huisvesting, meer boodschappen, hogere energiekosten, misschien wel de aankoop van een grotere gezinswagen, … Geen reden tot paniek, we hebben deze tips voor slim budgetbeheer voor jou verzameld waar je maandelijks al veel mee kunt besparen.

Bovendien zorgt een groot gezin (minstens drie kinderen onder hetzelfde dak) soms voor financiële voordelen:

  • Kortingen voor grote gezinnen: trek er met de trein of bus op uit en geniet van een speciale korting voor grote gezinnen. Een pretparkbezoek onbetaalbaar? Niet noodzakelijk, heel wat pretparken geven korting. Net als kinderdagverblijven, babysitdiensten, … 
  • Kortingen bij sportclubs, jeugdbewegingen en kampen: vaak betaal je minder vanaf het tweede kind uit hetzelfde gezin dat zich aansluit.
  • Minder dure leningen: het is best mogelijk dat je uitkijkt naar een grotere woning om plaats te geven aan al dat jonge geweld. Via het Vlaams Woningfonds kan je aan een sociaal woonkrediet raken, of een sociale woning vinden geschikt voor je grote gezin.

Vond je deze tips interessant? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle financiële voordelen die jouw situatie een duwtje in de rug geven.


Katrien vertelt over haar nieuw samengesteld gezin

Katrien vormt al zes jaar een nieuw samengesteld gezin met haar vriend en hun vier kinderen (twee van Katrien en twee van hem). Het beheer van het gezinsbudget evolueerde organisch, zonder al te veel overleg. Katrien en haar vriend hebben een gemeenschappelijke zicht- en spaarrekening, en elk een eigen rekening. “Na mijn scheiding stond ik er wel op dat we elk onze eigen rekening en spaarrekening behouden. Kleren voor onze eigen kinderen betalen we met ons eigen geld. Cadeaus bespreken we, ook met onze ex-partners.”

“Het kindergeld komt ten goede van de kinderen, en fiscaal kan elke ouder een kind inbrengen.”

Financiële afspraken over de Kinderbijslag en fiscale voordelen regelde Katrien na haar scheiding. “Daarover zijn weinig discussies. We hebben allebei het geluk dat we op meer dan 'speaking terms' zijn met onze ex-partner. Ze komen hier over de vloer en drinken een aperitief mee (lacht).” Ook voor zakgeld stemt ze af met haar ex. “Toen mijn dochter naar het eerste middelbaar ging, kreeg ze een bankkaart. Mijn ex en ik storten daar elke maand elk 10 euro op.” Het zakgeld verschilt wel tussen haar kinderen en de kinderen van haar vriend. “Het hoeft van mij ook niet altijd op dezelfde manier geregeld te zijn.”

De verdeling van de fiscale voordelen zou voor wrevel kunnen zorgen, beseft Katrien. “Mijn vriend en ik weten dat als we alle vier de kinderen hier domiciliëren ons fiscaal voordeel groter is, maar dan moeten we dat compenseren ten opzichte van onze ex. Nu is bij elke ouder een kind ten laste zodat het fiscaal voordeel gelijk verdeeld is. Het kindergeld komt ten goede van de kinderen, en fiscaal kan elke ouder een kind inbrengen. Maar wat werkt voor ons gezin, is misschien niet de juiste oplossing voor een ander gezin, weet ik.”


Ooit al overwogen om ook voor je Groeipakket of Kinderbijslag te veranderen van partner? Dat kan! Via een eenvoudige klik stap je over naar KidsLife.

Stap nu over naar KidsLife