Kiezen voor een betaalbare kinderopvang: hoe pak je het aan?

Een van de eerste zaken om te regelen tijdens je zwangerschap is de opvang van je kindje. Want zeker bij de beste crèches bestaan nog altijd wachtlijsten. Kies je voor een opvang dicht bij huis of dicht bij je werk, een onthaalouder of een crèche en hoe hou je de opvang betaalbaar? Dit overzicht helpt je op weg.
Wat voor betalende opvang bestaat er?

Wat voor betalende opvang bestaat er?

Naast de prijs, bepaalt ook het type opvang je keuze. Waar zal je kindje zich het best voelen? In een huiselijke en liefdevolle setting, of liever in een gezellige groep met veel sociale impulsen?

Er bestaan twee types van betalende opvang: bij een onthaalouder of in een crèche. De gezinsopvang (onthaalouder) is kleinschalig met opvang door een begeleider, meestal bij de onthaalouder thuis. De groepsopvang (crèche) is groter met meerdere begeleiders. De onthaalouder vangt gemiddeld 4 kinderen op (tot maximaal 8 in Vlaanderen en 10 in Wallonië en Brussel), in de crèche bestaan de groepen uit minimaal 9 kindjes.

Ben je zwanger?

Vraag dan jouw Startbedrag of Kraamgeld aan bij KidsLife!

Startbedrag aanvragen

Wat kost een opvangdag?

Wat Inkomensgerelateerde kinderopvang Niet-inkomensgerelateerde kinderopvang
Kostprijs Gemiddeld betaal je tussen de 5,24 euro en 29,09 euro per dag Gemiddeld betaal je tussen 28 en 32 euro per opvangdag.

 

Use the navigation bar above to access the full width of the table
1. Inkomensgerelateerde kinderopvang

1. Inkomensgerelateerde kinderopvang

Heel wat onthaalouders en crèches werken tegen inkomenstarief (een prijs op basis van je inkomen). Dit soort opvang is de meest voordelige formule, in vergelijking met zelfstandige opvang die met een vaste dagprijs werken. Het inkomenstarief hangt af van het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen en het aantal kinderen ten laste. Afhankelijk van je situatie, betaal je tussen de 5,24 euro en 29,09 euro per dag (tarieven 2019). In dat bedrag zitten alle kosten inbegrepen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op de website van Kind & Gezin kan je alvast eens berekenen hoeveel jouw inkomenstarief bedraagt. Om recht te hebben op het inkomenstarief, vraag je bij Kind & Gezin een attest aan.

Het voordeel van de inkomensgerelateerde opvang is dat je over 18 respijtdagen beschikt. Dat wil zeggen dat je niet moet betalen voor je afwezige kindje.

Daarbovenop krijg je een fiscaal attest dat je kunt inbrengen in je belastingen. Code 1384, dan weet je dat ook meteen. Je fiscaal voordeel komt neer op een belastingvermindering van 45 tot 65 procent van de uitgaven, afhankelijk van je inkomen.

2. Niet-inkomensgerelateerde kinderopvang

2. Niet-inkomensgerelateerde kinderopvang

Ook vergunde niet-inkomensgerelateerde crèches of onthaalouders worden gecontroleerd door Kind & Gezin en moeten dus voldoen aan vergunningsvoorwaarden en kwaliteitseisen. Kies je voor een niet-inkomensgerelateerde crèche, dan kunnen de prijzen variëren naargelang het type opvang. De prijzen liggen gemiddeld tussen 28 en 32 euro per opvangdag.

In deze prijs zitten vaak niet alle kosten inbegrepen. Vraag dus zeker na wat mogelijke extra kosten zijn, zoals luiers of verzorgingsproducten. Ook handig om te weten is wat er gebeurt als je kindje langer afwezig is door ziekte. Alle informatie over de prijs moet de opvang duidelijk aangeven in het huishoudelijk reglement en in jullie schriftelijke overeenkomst.

KidsLife komt tussen in de kosten van de niet-inkomensgerelateerde kinderopvang met een Kinderopvangtoeslag. Die bedraagt 3,50 euro per kind, per gepresteerde opvangdag en 1,70 voor een opvangdag van minder dan 5u. 

Ontdek hier alles over deze Kinderopvangtoeslag

Ook voor deze vorm van kinderopvang geniet je van een belastingvoordeel via een fiscaal attest dat je kunt inbrengen in je belastingen. Code 1384, dan weet je dat ook meteen.

Woon je in Vlaanderen?

Dan ontvang je automatisch de Kinderopvangtoeslag als je daar recht op hebt. Woon je niet in Vlaanderen en gaat jouw kindje naar een Nederlandstalige niet-inkomensgerelateerde kinderopvang in België? Doe dan hier een aanvraag! 

Kinderopvangtoeslag aanvragen
Waar vind ik opvang?

Waar vind ik opvang?

Er bestaan verschillende websites en kanalen met een overzicht van de opvang in je regio. Check zeker de zoeker van Kind & Gezin, daar vind je de kinderopvang met vergunning in jouw regio. De vergunning betekent dat de opvang aan de voorwaarden en kwaliteitseisen moet voldoen en dat je recht hebt op een fiscaal attest. Op zoek naar neutrale informatie en ondersteuning tijdens je zoektocht? Dan kan je ook terecht bij het Lokaal Loket Kinderopvang van je stad of gemeente.

Hoe maak ik nu mijn keuze?

Hoe maak ik nu mijn keuze?

OK, je bent al zover, je hebt een lijst met mogelijke opvangadressen. Wat nu? Je gaat niet blindelings een opvang kiezen, maak een afspraak om langs te gaan om te zien hoe het eraan toegaat. Soms kan je wel pas een bezoekje brengen nadat je bent ingeschreven. Stel vragen over opvanguren, voeding, dagindeling, buiten spelen, leefregels en pedagogische aanpak, zijn er vaste vakantieperiodes waarmee je rekening moet houden, communicatie naar de ouders … Op de website van Kind & Gezin vind je een handig overzicht en filmpje over hoe je keuze te maken en welke vragen je kunt stellen. Ten slotte wil je zeker zijn van je keuze, toch?

Wees gerust, je voelt heel snel of het matcht of niet. Aan het einde van de - soms lange - zoektocht weeg je alles af en volg je jouw buikgevoel. Pas wel op om blindelings je buikgevoel te volgen. Omdat je kindje niet kan vertellen hoe het zich voelt, is het een goed idee om extra info over je voorkeuropvang in te winnen bij de buurt, andere ouders, scholen, ….Heb je er vertrouwen in? Ga daar op af, en dan zit het wel goed.

OK, mijn keuze is gemaakt. Maar voltijdse opvang is veel te duur.

OK, mijn keuze is gemaakt. Maar voltijdse opvang is veel te duur.

Vijf dagen kinderopvang betalen loopt snel op, zeker bij opvang met een vrije prijs. En ook, wil je jouw kind wel vijf dagen naar de opvang brengen? Dat is best een begrijpelijk bezwaar als kersverse ouder. Soms kan het niet anders, natuurlijk. Maar met een beetje creativiteit kan je misschien wel het aantal dagen betaalde opvang inperken.

Maak zelf eens de som:

  • is het een optie om ouderschapsverlof of tijdskrediet op te nemen in een stelsel van ⅕ waarbij een ouder of elke ouder instaat voor een dag opvang? Vraag gerust eens na bij de vakbond wat dit zou betekenen voor je inkomen. En vergelijk dan met de kost van voltijdse opvang. Soms komt het voordeliger uit om deeltijds te werken dan om voltijds opvang te betalen.
  • Kan je eventueel grootouders of anderen uit je netwerk inschakelen bij de opvang? Bijvoorbeeld een vaste dag per week? Dat kost je dan helemaal niets, en grootouders staan soms te springen voor extra quality time met hun kleinkinderen. Wuif hun aanbod dus niet zomaar weg. Geloof ons, je zal met plezier de opvang af en toe eens uitbesteden!

Zo, je opvang is geregeld. Tijd voor het volgende punt van je veel te lange baby to-dolijstje. Veel succes!

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf mij in