Waarom naar school gaan kinderen gelukkig maakt

Naar school gaan is veel meer dan alleen maar leren; het is een onmisbaar aspect van het opgroeien van kinderen. De vriendschappen, ontdekkingen, persoonlijke groei en kennis die ze op school verwerven, dragen allemaal bij aan hun geluk en welzijn.
Samen leren, samen groeien

Samen leren, samen groeien

Naar school gaan is een onmisbare ervaring in het leven van kinderen, die hen op veel manieren gelukkig maakt.

  • Allereerst biedt school kinderen de kans om nieuwe vrienden te maken en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het gevoel van verbondenheid en positieve interacties bevordert het emotionele welzijn en zelfvertrouwen.
  • Daarnaast opent school de deuren naar ontdekking en creativiteit. Kinderen kunnen hun interesses verkennen en talenten ontwikkelen, wat bijdraagt aan hun gevoel van geluk en eigenwaarde.
  • School zorgt ook voor de nodige structuur. Het stellen van doelen, het volgen van een rooster en het omgaan met uitdagingen leert hen waardevolle levensvaardigheden die een gevoel van competentie en zelfverzekerdheid bevorderen

Liever fysiek les

Tijdens de lockdown gingen de scholen toe. Plots gaven juffen en meesters online les. Via een scherm leerden kinderen lezen en rekenen. En dat terwijl jij intussen thuis aan het werk was. Dat liep niet altijd van een leien dakje. Logisch. Kinderen zien hun juffen en meesters ook veel liever in het echt dan op een scherm.

Duidelijke dagstructuur

Duidelijke dagstructuur

Niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor je kinderen was die periode allesbehalve vanzelfsprekend. Net als ons voelden ze zich vaak angstig en bang. Ze hebben al die maanden een duidelijke dagstructuur en tijdsinvulling gemist, maar ook een luisterend oor. Die dingen zijn voor kinderen misschien zelfs belangrijker dan het leren zelf.

Meer aandacht voor welzijn

Scholen zetten meer dan ooit in op het welzijn van kinderen. Al kan dat nog altijd beter, vindt opvoedingsexpert Steven Gielis. Hij is lector orthopedagogie aan de AP Hogeschool Antwerpen en richtte het platform zitdazo op, waar ouders en zorgverleners terecht kunnen met opvoedvragen. In zijn boek Ik ben goud waard schrijft hij over het belang van een positieve mindset bij kinderen. “Natuurlijk moet een kind naar school om te leren”, zegt Steven. “Maar naar school gaan is vooral belangrijk voor het welzijn van de kinderen. Daarom moeten scholen zich daar nog meer op focussen. Want als kinderen zich goed voelen, dan leren ze makkelijker. Ze hebben meer zelfvertrouwen, durven meer uitdagingen aan en zijn veerkrachtiger.”

Sociaal leven

Sociaal leven

Bovendien speelt het sociaal leven zich voor veel kinderen af op school. Kleuters, lagereschoolkinderen en pubers: allemaal leggen ze hun sociale contacten vooral binnen de schoolmuren. Daar maken ze vrienden, en dat is heel belangrijk voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Contact met andere kinderen stimuleert hun creativiteit.

Heb jij recht op een Schooltoeslag?

Gezinnen met een lager inkomen hebben soms recht op een Schooltoeslag. Als je kind jonger is dan 18, hoef je daar helemaal niets voor te doen. Dan ontvang je de toeslag elk jaar automatisch aan het einde van het kalenderjaar.

Is je kind ouder dan 18 en gaat hij/zij naar het Hoger Onderwijs? Dan krijg je de Schooltoeslag niet langer automatisch. Je kan die dan aanvragen via de Vlaamse Overheid.

Alles over de Schooltoeslag

Veelgestelde vragen

De Schoolbonus staat voor de schoolpremie (of schooltoelage) voor alle gezinnen met kinderen en wordt automatisch door KidsLife betaald in augustus, samen met de basisbedrag van de maand juli.

De Schooltoeslag is een extra bedrag, bedoeld voor gezinnen met lage inkomens. Hij wordt voor het einde van het jaar automatisch uitbetaald door KidsLife aan alle gezinnen die hier recht op hebben.

De Schooltoeslag (ook wel gekend als studietoelage of schooltoelage) krijg je automatisch als je daar recht op hebt zolang je in Vlaanderen woont en tot en met secundair onderwijs. 
Woon je niet in Vlaanderen? Dan kan je de Schooltoeslag aanvragen bij KidsLife
Gaat jouw zoon of dochter naar het Hoger Onderwijs? Dan moet je een aanvraag indienen bij de dienst Onderwijs. 

Bekijk hier alle voorwaarden voor de Schooltoeslag

Dat kan! Maar een schoolverlater moet voldoen aan een aantal voorwaarden om nog recht te kunnen hebben op Kinderbijslag of Groeipakket.
Schoolverlaters die niet onmiddellijk beginnen met werken blijven meestal nog een periode de Kinderbijslag of Groeipakket ontvangen. 
In dit handig overzicht kan je alle voorwaarden terugvinden voor Kinderbijslag en Groeipakket als schoolverlater

Opgelet! Stopt je kind met studeren? Laat dit altijd weten aan je Kinderbijslagfonds. Je kan dit makkelijk doorgeven via My KidsLife, het online dossier Groeipakket. Of contacteer jouw KidsLife-adviseur hier

Dyslexie, dyspraxie, dysfasie, dyscalculie, dysorthografie, aandachtsstoornissen,... Heeft je kind één van deze 'dys'-leerstoornissen? Dan heb je misschien recht op een verhoging van het Groeipakket voor jouw kind.

Meer informatie over de toeslag voor kinderen met een medische aandoening vind je hier.