Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Als kersverse ouder krijgt het concept 'vakantie' plots een heel andere betekenis. Maar hoewel reizen met een baby misschien niet evident is, betekent dat zeker niet dat je de eerste levensjaren van je baby aan staycations vast zit.

Er zijn natuurlijk tal van kindvriendelijke bestemmingen in de wereld. En met onze tips ontdek je hoe je zonder zorgen op je bestemming geraakt. Geniet van je reis!

Een goeie voorbereiding is cruciaal!

Een reis naar het buitenland met een baby vereist een beetje extra planning. Bereid je goed voor! Het zal je veel stress besparen als je ter plekke bent. 

 • Onderzoek je bestemming

Informeer jezelf over het klimaat, de plaatselijke gewoonten en de gezondheidszorg in het land van je bestemming. Misschien zijn er daar specifieke vereisten als je met een baby wil reizen? Veel informatie vind je online. Maar je kan je vragen ook aan een expert in een reisbureau stellen. 

Enkele nuttige websites: Kind & gezin, kidsvakantiegids.nl, vakantie-met-kinderen.com, travelkids.co.

 • Controleer je reisdocumenten

Zorg ervoor dat je geldige paspoorten hebt voor jezelf en je baby. Vraag ze ruim op voorhand aan. De aanvraagprocedure kan soms langs duren. Controleer of er andere aanvullende documenten nodig zijn voor het reizen met een kind. Zorg misschien ook dat je VISA aangepast is voor betalingen in het buitenland. 

 • Bezoek de kinderarts

Plan een bezoek aan je kinderarts voordat je op reis gaat om er zeker van te zijn dat je baby gezond is en de nodige vaccinaties heeft. Bespreek met je arts eventuele zorgen die je hebt in verband met reizen met een baby, zoals hoogteziekte of voedselveiligheid. 

 • Plan je reisroute 

Hotel of vakantiehuisje? Kies een accommodatie die voorzien is op reizen met jonge kinderen. Zijn er wiegjes of  kinderstoelen aanwezig? Is de kamer babyproof? Check het op voorhand! 

Houd rekening met het schema van je baby en stem je activiteiten daarop af. Zorg er voor dat er tijd is voor dutjes, voedingen en het verschonen van luiers. 

Wil je licht reizen en zeker zijn dat je alles ter plaatse hebt? Boek dan je vakantie op littleguestcollection.com of centerparcs.be.

1

Hoogte

niet hoger dan 1800-2000 m gaan vóór 12 maanden
2

Klimaat

kies geen te warm, te koud of te vochtig klimaat
3

Tijdsverschil

kies een bestemming in een nabije tijdzone
4

Gezondheidsrisico

vermijd plaatsen met gezondheids- of politieke risico's

Bij elk vervoermiddel, een andere uitdaging

Goed nieuws: je baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is (tenzij hij prematuur is). Maar let op: Bij heel kleine kindjes is de ontwikkeling van de longetjes nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan een nadelige impact hebben. Check dus zeker eerst bij je kinderarts of vliegen voor jouw baby wel aangewezen is.  

De luchtdruk in het vliegtuig kan oorpijn geven. Voor volwassenen, maar ook voor je baby. Even 'slikken' helpt. Geef je baby daarom tijdens het opstijgen en het landen een fopspeen of iets om te drinken. Borstvoeding geven is ook een ideale oplossing. 

 •  Informeer naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij  

Is er een apart zitje voorzien voor je baby of moet ze op je schoot zitten? Check het bij je lucthvaartmaatschappij. Soms gebeurt het dat er speciale baby bassinets (reiswiegjes) worden voorzien. Bassinets, ook wel baby baskets of babycots genoemd, zijn opvouwbare wiegjes die aan de wand van het vliegtuig kunnen hangen. Check dit tijdig, want het aantal bassinets per vliegtuig is beperkt.  Bij andere maatschappijen kan je je draagbare autostoel of maxicosi gebruiken. 

 • Zorg voor geschikt voedsel en snacks  

Je kan op voorhand checken of jouw luchtvaartmaatschappij een babymaaltijd voorziet aan boord. Drinkt je baby enkel melk? Sommige vliegmaatschappijen hanteren strenge regels over vloeistoffen aan boord. Als je je kindje flessenvoeding geeft, vraag dan best na wat de opties zijn. Misschien zal je aan boord water kunnen laten opwarmen. Breng dan zelf melkpoeder mee en maak de flesvoeding aan boord klaar.  

 • Neem comfortartikelen mee  

Een vliegreis kan lang en saai zijn voor een jong kindje. Zorg er voor dat je voldoende spulletjes mee hebt om je kleintje te troosten als het even wat moeilijker gaat. Neem misschien een extra lakentje mee voor wanneer het koud wordt. Ook het favoriete knuffeltje, rammelaartje, prentenboekje of troostdekentje van je kindje mag niet ontbreken in je handbagage. 

 • Wees veilig 

Allereerst is het cruciaal om de autostoel correct te installeren voordat je vertrekt. Dit zorgt voor maximale veiligheid tijdens de reis. Vergeet ook niet om voldoende zonnewering te voorzien om de baby te beschermen tegen de zon en om te voorkomen dat het te warm wordt in de auto. 

 • Organiseer de ruimte 

Daarnaast is het handig om de ruimte in de auto goed te organiseren, zodat je alle benodigdheden voor de baby binnen handbereik hebt. Denk hierbij aan luiers, voeding en speelgoed. 

 • Rij slim 

Een ander essentieel onderdeel van de reisplanning is het regelmatig maken van stops. Baby's hebben vaak behoefte aan pauzes om te eten, verschoond te worden en te bewegen. Door regelmatig te stoppen, blijft zowel de baby als de bestuurder fris en alert. Tot slot is het aan te raden om om beurten te rijden, zodat beide ouders de kans krijgen om uit te rusten en de reis aangenamer te maken voor iedereen aan boord. 
 
Als je de energie hebt, waarom zou je dan niet 's nachts rijden? Zo kan de baby (bijna) de hele reis rustig slapen. 

Reizen met een baby per trein vereist een andere aanpak dan met de auto, maar met de juiste voorbereiding kan het een comfortabele ervaring zijn.  

 • Controleer de faciliteiten van de trein 

Het is belangrijk om te controleren of de trein die je neemt voorzien is van faciliteiten voor gezinnen, zoals bijvoorbeeld een speciale ruimte voor het verschonen van luiers en voldoende ruimte voor een kinderwagen. 

 • Reizen met medepassagiers

In de trein bevind je je onder andere reizigers. Sommige mensen geven de voorkeur aan rust en stilte tijdens hun reis en kunnen zich storen aan het geluid van baby's en kinderen. Wederzijds begrip is daarom heel belangrijk. Je hoeft zelf niet te rijden, waardoor je meer tijd hebt om voor je kleintje te zorgen. Zo kan je eventuele overlast tot een minimum beperken.  

 • Wees flexibel 

Tijdens de treinreis is het belangrijk om flexibel te blijven en je aan te passen aan de behoeften van de baby. Probeer de baby zoveel mogelijk comfort te bieden, bijvoorbeeld door hem in slaap te wiegen of hem af te leiden met speelgoed.  

Ik ga op reis en ik neem mee...

Hoogstwaarschijnlijk is dit niet de eerste keer dat je je met je baby buitenshuis waagt. Je hebt dus zeker al een goed idee van de spullen die je best bij je hebt als je niet thuis bent. Maar als je even door het bos de bomen niet meer ziet, helpen wij je graag met deze handige checklist: 

 • Luiers: Neem voldoende luiers mee voor de hele reis, plus extra's voor noodgevallen. 
 • Doekjes: Neem een pak (vochtige) babydoekjes mee om de babybilletjes te verschonen en rommel op te ruimen. 
 • Crème tegen luieruitslag: Om luieruitslag te verzachten en te voorkomen. 
 • Verschoonkussen: Een draagbaar kussen of matje om onderweg luiers te verschonen. 
 • Kleding: Neem voldoende kledingstukken mee, waaronder een jasje, rompers, broekjes, sokken en pyjama's, afhankelijk van de duur van je reis en het klimaat van je bestemming. 
 • Dekens: Neem een paar (lichte) dekens mee om in te wikkelen, voor warmte of om op te liggen. 
 • Slabbetjes: Om spuug en geknoei met eten op te kuisen. 
 • Benodigdheden voor de voeding: Flessen, flesvoeding of afgekolfde moedermelk, slabbetjes en babyvoeding of snacks als je baby vaste voeding eet. 
 • Babyvoeding en bestek: Als je baby vast voedsel eet, neem dan potjes of zakjes babyvoeding mee, en lepels en kommetjes. 
 • Borstkolf (als je borstvoeding geeft): Als je borstvoeding geeft en melk moet afkolven tijdens het reizen, neem dan een draagbare borstkolf en toebehoren mee. 
 • Sterilisatiebenodigdheden: Als je flessen gebruikt, neem dan sterilisatiezakjes of tabletten mee om ze schoon te maken. 
 • Draagzak of draagdoek: Om je baby handenvrij te dragen tijdens het verkennen of navigeren door drukke gebieden of als troost voor je kindje. 
 • Wandelwagen of buggy: Een lichte, goed wendbare en opvouwbare wandelwagen is ideaal voor op reis. 
 • Autostoeltje: Als je met de auto reist, zorg dan voor een goed geïnstalleerd autostoeltje dat voldoet aan de veiligheidsnormen. 
 • Baby toiletartikelen: Babyshampoo, body wash, lotion en andere verzorgingsproducten die je baby nodig heeft. 
 • Babyfoon: Een draagbare babyfoon kan handig zijn om je baby in de gaten te houden terwijl je in een accommodatie verblijft. 
 • Reisbedje of draagbaar wiegje: Om veilig te kunnen slapen op je bestemming. 
 • Zonnebrandcrème: Om het babyvelletje van je kleine spruit te beschermen tegen de zonnestralen. 
 • Speelgoed en troostspullen: Neem voldoende speelgoed, fopspenen en troostspulletjes mee om je baby te vermaken en te troosten tijdens de reis. 
 • EHBO-kist: Neem dingen mee zoals pijnstillers voor baby's, thermometer, nagelknipper en medicijnen die je baby nodig heeft. 

naar de reisapoteek van Kind & Gezin

 
Eventueel ook nog handig: 

 • Draagbare kinderstoel: Als je verblijft in een accommodatie zonder kinderstoel, kan een draagbare kinderstoel handig zijn om je baby in te voeden. 
 • Reisvriendelijk babybadje: Als je baby graag in bad gaat, kan een opvouwbaar badje het baden makkelijker maken op reis. 
 • Hoes of deken voor de wandelwagen/maxicosi: Om je baby te beschermen tegen zon, wind of regen. 
 • Reisgeluidsmachine: Een draagbaar apparaat met witte ruis kan je baby helpen beter te slapen in een onbekende omgeving. 
 • Draagbaar stoelverhoger: Als je baby overgaat op vast voedsel en je vaak uit eten gaat, kan een stoelverhoger handig zijn. 

 
Deze lijst is natuurlijk maar een gids. Pas ze gerust aan aan de aard en de duur van je reis. Het is ook een goed idee om eventuele reisbeperkingen of voorschriften met betrekking tot babyspullen te controleren als je gaat vliegen of internationale grenzen oversteekt. 

Here we are now, entertain us!

Here we are now, entertain us!

Reizen met een baby vergt planning en creativiteit. Belangrijke tips zijn het meenemen van sensorisch speelgoed, boeken en gezonde snacks om de baby bezig te houden en afleiding te bieden tijdens het opstijgen en landen. Comfortartikelen zoals een dekentje en knuffel zorgen voor vertrouwdheid en veiligheid tijdens de trip.

Interactieve spelletjes zoals kiekeboe en rustgevende muziek kunnen de reis aangenamer maken. Een draagzak of draagdoek kan handig zijn om een overstuur kindje te kalmeren en biedt het voordeel van handenvrij reizen. Voldoende pauzes nemen tijdens lange reizen geven de baby de kans om energie kwijt te raken. Een beetje schermtijd kan voor afleiding zorgen tijdens de moeilijkste momenten.

Flexibiliteit is essentieel omdat reizen met een baby onvoorspelbaar kan zijn. Het is belangrijk om geduldig te blijven en de behoeften van de baby goed in de gaten te houden, zelfs als dingen niet volgens plan verlopen.

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

5 tips voor het kiezen van de perfecte kindernaam

5 tips voor het kiezen van de perfecte kindernaam

Een naam kiezen voor je baby? Niet zo simpel als het lijkt. Het is een beslissing voor het leven! Maar hoe kom je tot een consensus met je partner? Laat ons de lijst met tips doornemen en bekijken hoe we de perfecte naam voor je toekomstige baby kunnen vinden.
naar meer info
Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Parentale burn-out staat ook bekend als het ouderlijke uitputtingssyndroom. Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij ouders. Is het mogelijk om deze situatie van ouderlijke overbelasting te voorkomen in een samenleving die steeds meer van ouders eist? KidsLife is op onderzoek uitgetrokken om duidelijkheid te scheppen over deze problematiek.
naar meer info
Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Een reis naar het buitenland met een baby vereist een beetje extra planning. Bereid je goed voor! Het zal je veel stress besparen als je ter plekke bent.
naar meer info