Kinderbijslag in Brussel vóór 2020

Vanaf 01/01/2020 onderging de Kinderbijslag in Brussel een grondige verandering. De meeste gezinnen in Brussel, die reeds Kinderbijslag kregen in 2019, vallen onder de nieuwe wetgeving. Zit je echter in een situatie waarbij de Kinderbijslag op 31/12/2019 voordeliger was dan hetgeen je in 2020 ontvangt? Dan blijf je hetzelfde bedrag behouden!  
Bekijk hier de oude wetgeving van de Kinderbijslag in Brussel! 

Basisbedrag Kinderbijslag in Brussel voor 2020

Het basisbedrag van de Kinderbijslag is de maandelijkse storting die je altijd rond de 8ste van de maand ontvangt. Weeskinderen waarbij een of beide ouders overleden zijn, ontvangen maandelijks ook de wezenbijslag 

Het basisbedrag hangt af van de rang van het kind. Het bedrag loopt trapsgewijs op van het eerste tot het derde kind. Voor elk volgend kind vanaf het derde betalen wij hetzelfde bedrag.  

Naast het basisbedrag ontvang je ook een maandelijkse leeftijdstoeslag. Zoals de naam doet vermoeden hangt deze toeslag af van de leeftijd van jouw kinderen. 

Per maand
110,05 Euro 
Per maand
203,62 Euro 
Per maand
304,02 Euro 

Ontvang je nog geen Kinderbijslag van KidsLife? Vraag dan hier snel jouw Kinderbijslag aan! 

Ik wil klant worden

Sociale Toeslag in Brussel voor 2020

De Sociale Toeslag is een extra toeslag voor gezinnen met een laag inkomen die zich in een specifieke situatie bevinden. 

Tot 31/12/2019 kon je recht hebben op deze sociale toeslag als jouw jaarlijks bruto belastbaar inkomsten lager was dan 34.603,94 als alleenstaande ouder. 

De tweede voorwaarde om recht te hebben op deze toeslag was dat een van onderstaande situaties van toepassing was: 

  • Je bent alleenstaande ouder met de kinderen.
  • Jij of je partner is langdurig werkloos of gepensioneerd
  • Jij of je partner is langdurig ziek of invalide.  

Bekijk hier de sociale toeslagen in Brussel vanaf 2020

Andere toeslagen op de Kinderbijslag

Weeskinderen of kinderen met een aandoening hebben mogelijk ook recht op aanvullende Kinderbijslag in Brussel. Het nieuwe Kinderbijslag systeem vanaf 2020 heeft deze toeslagen grotendeels overgenomen met een aantal kleine aanpassingen. 

Wezenbijslag: een kind waarvan minstens een van de ouders overleden is, heeft recht op een vast bedrag wezenbijslag van 422,75 euro

Toeslag voor kinderen met een aandoening: dit is een  maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag voor een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Deze maandelijkse toeslag kan maximaal tot de leeftijd van 21 jaar toegekend worden. Op basis van het aantal punten dat het kind haalt op de medisch sociale schaal, varieert het bedrag van de toeslag. Het moet de ouders in staat stellen om de financiële gevolgen van de ondersteuningsbehoefte mee op te vangen.

Nieuwe wetgeving Kinderbijslag Brussel 

De Kinderbijslag heeft vanaf 01/01/2020 een grondige hervorming ondergaan in Brussel. Ook KidsLife blijft het Kinderbijslagfonds in Brussel die jou een correcte en stipte uitbetaling kan aanbieden! Benieuwd wat er allemaal voor jouw Kinderbijslag veranderde? 

Ontdek de nieuwe Kinderbijslag in Brussel

Veelgestelde vragen

Het Groeipakket (of de Kinderbijslag) wordt telkens de 8ste van de maand gestort. Valt de 8ste in het weekend dan betalen wij de laatste werkdag voor dat weekend. Bekijk onze betaalkalender voor de betalingsdata
 

Kinderen die verblijven in een pleeggezin hebben ook recht op Kinderbijslag of Groeipakket. De uitbetaling hiervan gebeurt aan de pleegouders of aan de persoon die als ontvanger werd aangeduid door de plaatsende overheid.

Indien je kind in een pleeggezin verblijft, en het gaat om een perspectiefzoekende (niet-perspectiefbiedende) plaatsing, kan je een pleegzorgtoeslag ontvangen. Indien dit het geval is, zal KidsLife  automatisch het noodzakelijke doen om dit maandelijks op jouw rekening te kunnen storten. 

Het basisbedrag dat je ontvangt per kind hangt af van de leeftijd van je kind en de regio waarin je woont (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).

Ontdek hier de basisbedragen per regio

Daarnaast kunnen op basis van je gezins- en/of financiële situatie bepaalde toeslagen worden toegekend.

Lees hier alles over de soorten toeslagen en supplementen

Ook als jouw gezin niet in België woont kan er een recht zijn op Belgische Kinderbijslag of Groeipakket indien een ouder/werkelijke opvoeder werkt of andere rechtgevende prestaties heeft in België.

KidsLife Kinderbijslagfonds onderzoekt het recht na jouw aanvraag.

Ben je zwanger of kindje op komst? 

Proficiat! Vergeet zeker niet om je Kraamgeld of Startbedrag aan te vragen. Na de geboorte van jouw kind krijg je automatisch Groeipakket (als je in Vlaanderen woont) of Kinderbijslag (als je in Brussel of Wallonië woont).

  • Je woont in Vlaanderen: je hebt recht op Groeipakket vanaf de maand van geboorte. 

voorbeeld: Georges is geboren op 13 maart 2021, er is recht op Groeipakket vanaf maart 2021 en dat wordt betaalt op 8 april 2021. 

 

  • Je woont in Brussel of Wallonië: je hebt recht op Kinderbijslag vanaf de maand volgend op de geboorte.

voorbeeld: Jules is geboren op 24 maart 2021, er is recht op Kinderbijslag vanaf april 2021 en dat wordt betaalt op 8 mei 2021. 

Wil je graag weten hoeveel je maandelijks zal ontvangen van KidsLife? Bereken hier zelf  jouw bedrag

Je bent nieuw in België of doet een eerste aanvraag Kinderbijslag of Groeipakket?

Na jouw aanvraag bij KidsLife gaat jouw KidsLife-adviseur onmiddellijk aan de slag. Vanaf jouw aanvraag gaan wij aan de slag om te onderzoeken hoe we jouw maximaal Kinderbijslag of Groeipakket kunnen toekennen (eventueel met terugwerkende kracht).

Voor dit onderzoek hebben we een aantal specifieke (maar soms ook ingewikkelde) documenten nodig en moeten we meestal ook contact opnemen met buitenlandse instellingen. Dit onderzoek kan dus een tijdje duren, maar we doen er alles aan zodat jij als gezin geen enkel voordeel mist.

Doe hier je aanvraag Groeipakket of Kinderbijslag*

*deed je al een aanvraag Startbedrag of Kraamgeld? Dan moet je geen aanvraag Groeipakket of Kinderbijslag indienen. Dit ontvang je automatisch na de geboorte van je kind. 

Septemberverklaring Groeipakket

Septemberverklaring Groeipakket

Je hebt het misschien al horen vallen in de media. Het Groeipakket, de Kinderbijslag in Vlaanderen, was de hoofdrolspeler in de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.
Alles over de Septemberverklaring
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten

Ben je zwanger? Dan komt een hospitalisatieverzekering goed van pas. Kom er hier alles over te weten.
Hospitalisatieverzekering bij zwangerschap: alles wat je wil weten
Ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

De kogel is door de kerk: je begint aan een gezinnetje. Of je breidt je kroost nog wat uit. Alleszins, je wil zo snel mogelijk (weer) een kleine spruit verwelkomen. En eens je je zinnen erop hebt gezet, kan het niet snel genoeg gaan. Plan baby: start!
Ik wil zwanger worden