Wil je graag deel uitmaken van ons KidsLife team? We hebben nieuwe vacatures voor een Teamleader en Klantenadviseurs. Meer info hier.

Ik wil zwanger worden

De kogel is door de kerk: je begint aan een gezinnetje. Of je breidt je kroost nog wat uit. Alleszins, je wil zo snel mogelijk (weer) een kleine spruit verwelkomen. En eens je je zinnen erop hebt gezet, kan het niet snel genoeg gaan. Plan baby: start!
5 vragen over zwanger worden

5 vragen over zwanger worden

1. Wanneer krijg je je eisprong?

De gemiddelde cyclus van een vrouw duurt 28 dagen. De eisprong gebeurt 12 tot 16 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. De exacte datum van de eisprong is wel pas achteraf vast te stellen.

2. Wanneer ben je vruchtbaar?

Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je wanneer je vruchtbaar bent. Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de eisprong en de 2 dagen ervoor. Ook 5 tot 3 dagen voor de eisprong, maar er is minder kans dat je dan zwanger raakt. De dag na de eisprong is de kans op bevruchting heel klein.

3. Wat is het verschil tussen een vruchtbaarheidstest en een zwangerschapstest?

Met een vruchtbaarheidstest of ovulatietest bepaal je wanneer je meest vruchtbare periode is. De test is heel nauwkeurig en betrouwbaar. 

Als je denkt dat je zwanger bent, kan je eerst een zwangerschapstest doen vooraleer je naar de dokter stapt. Ook die test is erg betrouwbaar. 

Hoe werken de testen en hoeveel kosten ze? Lees er hier alles over

Naam:

Ovulatietest

Zwangerschapstest

Wat:

Bepaalt wat je meest vruchtbare periode is.

Bepaalt of je zwanger bent of niet.

Kostprijs:

Gemiddeld betaal je 2 euro per test.*

 

Gemiddeld betaal je tussen 10 en 20 euro.*

 

* De prijs varieert van merk tot merk.

4. Moet je iets laten checken voor je zwanger wordt?

  • Op voorhand naar de gynaecoloog en/of dokter gaan om enkele dingen te laten nakijken, is geen slecht idee. Hij kan je algemene gezondheidstoestand (conditie, gewicht en bloeddruk) checken, je vaccinatiestatus nagaan, kijken of je immuun bent voor toxoplasmose en cytomegalovirus (CMV) …
  • Gebruik je medicijnen? Laat weten aan je dokter dat je zwanger wil worden en overleg welke medicatie je nog mag blijven nemen en met welke je moet stoppen.
  • Sommige ziektes of klachten vereisen extra aandacht als je zwanger bent. Bijvoorbeeld diabetes, astma, hoge bloeddruk, epilepsie … Bespreek dus vooraf met je dokter je kinderwens.
  • De kans op een erfelijke aandoening is eerder klein. Maar overleg zeker met je dokter als er in jouw familie of die van je partner een erfelijke ziekte voorkomt.

5. Wat als zwanger worden niet (meteen) lukt?

Je kan het nog zo graag willen, de natuur heeft nog altijd het laatste woord. Soms gaat zwanger worden moeilijker.

  • Wist je dat het normaal is als het eventjes duurt vooraleer je zwanger bent? Gemiddeld duurt het een jaar. 
  • Als je jonger bent dan 35, een normale cyclus hebt en regelmatig seksuele betrekkingen hebt, wees dan geduldig genoeg. Na een jaar vruchteloos proberen kan je langsgaan bij de dokter.
  • Als je ouder bent dan 35 ga je het beste na zes maanden al langs bij de gynaecoloog.
  • Holebikoppels, vrouwen met een onregelmatige cyclus en alleenstaanden maken het best meteen een afspraak bij de gynaecoloog.
  • Je arts onderzoekt de oorzaak van je vruchtbaarheidsproblemen en verwijst je door naar een fertiliteitscentrum. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: kunstmatige inseminatie of IUI, IVF, ICSI of eiceldonatie. Je vind hier meer informatie over die behandelingen

Vzw De Verdwaalde Ooievaar en Vzw Kinderwens zijn een verenigingen voor mensen met een (onvervulde) kinderwens. Je kan er terecht voor heel wat informatie over vruchtbaarheidsbehandelingen, getuigenissen, lotgenotencontact…

Extra tip: wees gezond

Eet gezond, gevarieerd en evenwichtig. Alcohol, roken en drugs: dat zijn no go’s. Zorg ervoor dat je voldoende foliumzuur opneemt. Bladgroenten, koolsoorten, volkoren producten, kaas, eieren … zijn goede bronnen daarvoor. Maar als je echt zwanger wil worden, neem je best al dagelijks een supplement foliumzuur (400 µg) in van zodra je stopt met contraceptie. Blijf dat trouwens ook doornemen tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap.

Meer info over gezond zwanger worden vind je op www.gezondzwangerworden.be

Hoera zwanger! Wat kan je al regelen?

Het is zover: er groeit een klein mensje in je buik. Jij en je partner zijn dolgelukkig, maar jullie beseffen tegelijk dat er heel wat geregeld moet worden voor dat baby’tje eraan komt. Dit kan je alvast in orde brengen voor je tussen de luiers leeft.

Kinderbijslag of Groeipakket

Elk kindje dat geboren wordt in Vlaanderen heeft recht op het Groeipakket, dat bestaat uit een Startbedrag en een maandelijks basisbedrag. Ook in Brussel en Wallonië ontvang je het Kraamgeld en een maandelijkse bijdrage. Deze bijdrage moet je aanvragen, maar dat kan snel via onze handige online tool.

Vraag hier je Startbedrag of Kraamgeld aan 

Vraag hier je Groeipakket of Kinderbijslag aan

Je hoeft niet te wachten op de geboorte van je kindje: je kan de aanvraag al indienen tijdens de zwangerschap. Je ontvangt het Startbedrag of Kraamgeld dan al 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

Crèche of onthaalouder

Wacht niet te lang om de opvang voor je kindje vast te leggen. De vraag is groot!

Bevallings- en/of ouderschapsverlof

Breng je werkgever op de hoogte. En regel alles met HR in verband met je zwangerschaps- en/of ouderschapsverlof.

Ziekenfonds

Vergeet ook je ziekenfonds niet in te lichten. Tijdens je zwangerschapsverlof krijg je een moederschapsuitkering van je mutualiteit. Na de geboorte bezorg je ook nog een geboorteattest, op basis waarvan ze de einddatum van je zwangerschapsverlof berekenen.

Hospitalisatieverzekering

Check of je hospitalisatieverzekering in orde is! Zeker als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. Het is ook geen slecht idee om je al in te schrijven in het ziekenhuis van jouw keuze. 

Erkennen van de baby

Als je niet getrouwd bent en wil dat de baby de achternaam van de papa krijgt, dan moet je al tijdens de zwangerschap even samen langsgaan op het gemeentehuis. Dan kan de vader het kindje erkennen.

Nip-test

De Nip test kan je al doen vanaf je twaalfde week zwangerschap. 

Ontdek hier alles over deze test

De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

De impact van het Kadastraal Inkomen op je Sociale Toeslag

Sinds 01 november 2023 mag je Kadastraal inkomen in Brussel niet meer bedragen dan 2000 euro om je recht op de Sociale Toeslag te kunnen behouden. Meer informatie vind je hier.
naar meer info
Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Belgische Kinderbijslag voor Nederlanders

Wonen of werken in België? Dan heb je recht op Belgische Kinderbijslag. Ontdek er alles over bij KidsLife, het Belgische Kinderbijslagfonds.
meer info
Mijn Groeipakket is verhoogd?

Mijn Groeipakket is verhoogd?

Je Groeipakket kan verhogen door een indexatie of een recht op een supplement. Ontdek hier meer.
Groeipakket verhoging

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf mij in