Meerderjarig: wat te doen in verschillende situaties?

Je herinnert je vast nog die eerste luiers. En voor je het weet, is je kind aan het werk. Als student steekt hij of zij misschien al de handen uit de mouwen. En eens afgestudeerd lonkt de arbeidsmarkt.
Hoe zit het dan met het kindergeld? Hoe lang heb je nog recht op het Groeipakket of de Kinderbijslag? We zetten alle situaties voor de meerderjarige jongere op een rij!
Kinderbijslag en Groeipakket voor meerderjarige kinderen

Kinderbijslag en Groeipakket voor meerderjarige kinderen

Kinderbijslag en Groeipakket voor studenten

Meerderjarige kinderen die verder studeren kunnen nog recht hebben op Groeipakket (in Vlaanderen) of Kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) zolang ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is de algemene regel dat er een schoolinschrijving moet zijn van minimum 27 studiepunten (of 17 lesuren) om je Kinderbijslag niet te verliezen.

De specifieke regels zijn afhankelijk van waar de student woont:

Vlaanderen Brussel Wallonië

Kinderbijslag en Groeipakket voor schoolverlaters

Ook als schoolverlater kan er nog recht zijn op Groeipakket of Kinderbijslag zolang de jongere niet (of beperkt) werkt.

Ook hier zijn de regels anders per regio.

Schoolverlater in Vlaanderen Schoolverlater in Brussel Schoolverlater in Wallonië

Werken tijdens de studies

Werken tijdens de studies

Wil je student een centje bijverdienen? Dat is een goede ingesteldheid. En dat kan zonder dat je het kindergeld volledig verliest. Maar je student moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. 

Werken als jobstudent

Aan de slag in het weekend, tijdens de vakantie en wil je zelf je vrije avond tijdens de week opofferen? Voor een extra zakcentje wil een student soms heel ver gaan. In ieder geval verlies je geen Kinderbijslag of Groeipakket als je aan de volgende voorwaarden blijft voldoen:

Voor studenten in Vlaanderen geldt

Tot en met de maand waarin de student 18 wordt (of tot en met de maand waarin de student 21 jaar wordt wanneer hij/zij een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft), heeft hij onvoorwaardelijk recht op Groeipakket.

Na meerderjarigheid is er verder recht op Groeipakket als de student

  • Minder dan 600 uren studentenarbeid doet
  • Geen extra sociale uitkering ontvangt
  • Maximum 80u per maand werkt als het niet gaat om een studentenovereenkomst stage, leerling in bouwsector, A17(socio-culturele of sportsector)

Voor studenten in Brussel en Wallonië geldt:

Tot en met de maand augustus van het jaar waarin de student 18 wordt (of tot en met de maand waarin de student 21 jaar wordt wanneer hij/zij een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft), heeft hij onvoorwaardelijk recht op Kinderbijslag.

Nadien kan er recht zijn op Kinderbijslag als de student:

  • Minder dan 240u werkt (uitgezonderd studentenarbeid) per kwartaal
  • In het 3de kwartaal mag een student onbeperkt werken zolang hij de lessen hervat het schooljaar nadien. Anders geldt hier ook het limiet van 240u werken per kwartaal.

Student-zelfstandige

Een wild idee of een businessplan die niet kan wachten tot na de studies kan nu al uitgewerkt worden als student-zelfstandige (je betaalt geen bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep)

Woon je in Vlaanderen dan heeft dit geen impact op de betaling van je Groeipakket. Woon je in Brussel of Wallonië dan mag je maximaal 240u werken per kwartaal als zelfstandige om je Kinderbijslag niet te verliezen.

Een Sociaalverzekeringsfonds nemen is niet alleen een aanrader maar ook verplicht. Gelukkig kennen wij bij KidsLife 3 goeie Sociaalverzekeringsfondsen die je graag verder helpen: Liantis, Group S en EASYPAY Group.

Werken als flexijob, interim of andere tewerkstelling

Eigenlijk bedoelen we hiermee elke tewerkstelling waarbij de werkgever de jongere niet inschrijft als ‘student’.

Deze tewerkstelling tijdens de studies mag, zolang het niet meer is dan 80 uur per maand (in Vlaanderen) of 240 uur per kwartaal (in Brussel en Wallonië).

Studeert de jongere niet meer (verder) dan gelden de voorwaarden van de Schoolverlaters.

Op kot of co-housing: wat met mijn Kinderbijslag of Groeipakket

Op kot of co-housing: wat met mijn Kinderbijslag of Groeipakket

Tijdens de studies op kot gaan? Of co-housing met medestudenten? Het heeft geen impact op de betaling en het recht op Kinderbijslag (of Groeipakket), zolang de jongere nog steeds ingeschreven staat op het adres van de ouders.

Als er toch een officiële adreswijziging gebeurt via de gemeente, dan heeft dit wel impact op de uitbetaling van de Kinderbijslag of het Groeipakket.

Bekijk hier de informatie als een kind alleen gaat wonen

 

Alleen gaan wonen

De vleugels uitslaan, het ouderlijk nest verlaten, op je eigen benen staan, … hoe je het ook wil noemen je wilt je graag alleen (of met vrienden, of met je partner) gaan settelen?

Als je nog Groeipakket of Kinderbijslag ontvangt, dan heeft alleen wonen een impact op de ontvanger van de Kinderbijslag en Groeipakket. In de meeste gevallen wordt de betaling nu gedaan aan de jongere zelf in plaats van aan de ouders. Maar er zijn altijd nog uitzonderingen.

Bekijk hier alles over alleen gaan wonen als student

Afstuderen of stoppen met studeren

Afstuderen of stoppen met studeren

Diploma op zak? Tijd voor een nieuw luik in het leven van je kind. Gaan werken, uitkijken naar een eigen stekje … Maar als je jonge afgestudeerde goed uit de startblokken wil schieten, maakt hij of zij maar beter ook wat administratieve zaken in orde.  

Schrijf je in als werkzoekende  

Misschien heeft je kind op het einde van z’n studies al een job vast, bijvoorbeeld na een succesvolle stage. Maar het is goed mogelijk dat na de studies een zoektocht naar werk moet beginnen. Je kind schrijft zich dan het best zo snel mogelijk in als werkzoekende bij: 

Inschrijven doe je aan de hand van je rijksregisternummer (dat staat op je eID). 

Waarom moet je je als werkzoekende inschrijven bij zo’n tewerkstellingsdienst? 

Als je afgestudeerd bent, start een beroepsinschakelingstijd van 1 jaar. Na 1 jaar geen geluk in de jobjagen en nog geen werk op de kop getikt? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering, als je jonger bent dan 25 jaar. Het is eigenlijk een Belgische werkloosheidsuitkering op basis van je leeftijd en gezinssituatie.  

 Wat moet je daarvoor doen? 

Als je beroepsinschakelingstijd voorbij is, krijg je een brief met een attest als bewijs dat je ingeschreven was als werkzoekende. Daarmee kan je naar je uitbetalingsinstelling stappen. Die gaat dan op haar beurt naar de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en vraagt je uitkering aan. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan word je betaald via je uitbetalingsinstelling. 

Begint je kind meteen na afstuderen te werken? Soms is het dan toch nog nodig om in te schrijven als werkzoekende.  

  • Als je kind een contract heeft getekend, maar nog niet meteen aan de slag gaat.  
  • Als je kind deeltijds gaat werken, schrijft het zich in als deeltijds werkzoekende.  

Als je kind meteen voltijds aan het werk kan als werknemer of zelfstandige, dan kan hij of zij deze stap natuurlijk overslaan.   

Schrijf je in bij een ziekenfonds 

Als student en tijdens de beroepsinschakelingstijd is je kind nog een ‘persoon ten laste’. Dan is het via jullie (ouders) aangesloten bij een ziekenfonds.  

Wanneer moet je kind zich in eigen naam aansluiten bij een ziekenfonds? 

  • Als je kind werk heeft.  
  • Als je kind start als zelfstandige. 
  • Als de beroepsinschakelingstijd verstreken is en je kind werkzoekende is. 
  • Als je kind 25 jaar wordt, ook al studeert het nog (verder). 

Er zijn verschillende ziekenfondsen in ons land, waaronder CM.

Breng je Kinderbijslagfonds op de hoogte 

Laat je Kinderbijslagfonds weten dat je kind afgestudeerd is. Dat kan makkelijk via My KidsLife, het online dossier Groeipakket en Kinderbijslag.  

Denk aan verzekeringen 

Bij heel wat werkgevers zit een hospitalisatieverzekering mee in het contract. Is dat niet het geval of start je kind als zelfstandige, dan met het dat zelf regelen. Verlies dat niet uit het oog, ook al is het niet verplicht in België om zo’n verzekering af te sluiten. Maar als je in het ziekenhuis terechtkomt, kunnen de kosten al eens oplopen. Een deel ervan betaalt de ziekteverzekering terug, maar een ander deel moet je zelf betalen als je niet verzekerd bent. 

Je kan een hospitalisatieverzekering afsluiten bij een verzekeraar of bij je ziekenfonds. Extra tip: check ook de mogelijkheden voor een aanvullende tandverzekering.

Let op met oververzekeren! Je kan wat kosten besparen door je verzekeringen goed te organiseren. Ontdek onze tips hier

En … wat met vakantie? 

Als je kind voor het eerst aan het werk gaat, heeft het natuurlijk nog geen vakantiedagen kunnen opbouwen. Betekent dat dan 365 dagen werken, non stop? Neen, gelukkig niet.  

Werk gevonden bij de overheid? Dan heb je onmiddellijk een aantal vakantiedagen. In de andere gevallen heb je recht op jeugdvakantie – tenzij je ouder bent dan 25 jaar. Jonger dan 25? Dan mag je rekenen op vier weken uitbetaalde vakantie. Het enige wat je moet doen is het C103-jeugdvakantie-werknemer’-formulier invullen en bezorgen aan je uitbetalingsinstelling. 

Wijziging in de situatie van een meerderjarig kind?

Bereken hier de impact op het totaalbedrag van de Kinderbijslag of Groeipakket als er 1 kind minder in jouw gezin verblijft?

Een wijziging doorgeven? Dat kan makkelijk en snel via My KidsLife, het online dossier Kinderbijslag en Groeipakket.

Meerderjarige kinderen ten laste

Het ‘ten laste zijn’ heeft niets te maken met de Kinderbijslag en Groeipakket.
Als je een of meer personen ten laste hebt, heb je recht op een belastingvoordeel. Dat betekent dat een groter deel van jouw inkomen niet belast gaat worden.
Alle informatie over het ‘ten laste zijn’ kan je terugvinden op de website van Belgische overheid.

25 jaar worden: afscheid van je Kinderbijslagfonds

Helaas vervalt het recht op Kinderbijslag en Groeipakket bij het bereiken van de leeftijd van 25 jaar. Dus ook als nog verder studeert na je 25ste of nog geen werk hebt, kunnen wij geen betaling meer uitvoeren.

Het is geen vaarwel, want we hopen dat je als jongere zelf ooit voor KidsLife kiest bij gezinsuitbreiding

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info