Kraamgeld: geboortepremie bij een kindje op komst

Ben je zwanger? Proficiat! Elk kind dat geboren wordt, moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren wordt recht op de Kraamgeld.

Bedragen Kraamgeld

Hoeveel Kraamgeld of Startbedrag je krijgt, hangt af van waar je woont. Hieronder kan de bedragen per regio terugvinden. Deze bedragen ontvang je eenmalig per geboorte.

Kraamgeld bij 1ste geboorte

Kinderen geboren in Brussel voor 01/12/2022 ontvangen 1.314,61. Je ontvangt altijd het juiste bedrag van KidsLife Kinderbijslagfonds. 

1.340,90 Euro
Kraamgeld bij 2de of volgende geboorte (als de baby niet de eerste van de moeder en niet de eerste van de vader is)

Kinderen geboren voor 01/12/2022 ontvangen 597,55 Euro. Je ontvangt altijd het juiste bedrag van KidsLife Kinderbijslagfonds. 

609,50 Euro
Kraamgeld per kind

Kinderen geboren voor 01/12/2022 ontvangen 1.314,61 Euro. Je ontvangt altijd het juiste bedrag van KidsLife Kinderbijslagfonds. 

1.340,90 Euro
Startbedrag per kind
1214,49 Euro

Wat is Kraamgeld?

Kraamgeld of Geboortepremie? Het zijn dezelfde termen die gebruikt worden om de premie te omschrijven die je ontvangt bij de geboorte van je een kind.

Voor de uitbetaling Startbedrag hebben wij een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. Ook als je nog geen doktersattest hebt kan je een aanvraag indienen. Wij helpen je dan op het juiste moment herinneren om ons dit attest te bezorgen.

  • Elk kind geboren in België heeft recht op deze eenmalige premie
  • Kraamgled aanvragen kan tijdens de zwangerschap
  • Het bedrag ontvang je vanaf 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum
  • Online aanvragen is makkelijk en snel.

Kraamgeld aanvragen

1

Zwanger

Ik vraag mijn Kraamgeld aan
Kraamgeld aanvragen
2

5 maand zwanger

Ik bezorg KidsLife een doktersattest
3

7 maand zwanger

Ik ontvang mijn Kraamgeld
4

Mijn kind is geboren

Ik ontvang automatisch maandelijks Kinderbijslag
Dit wil je weten over de Kraamgeld.

Dit wil je weten over de Kraamgeld.

Wanneer moet ik Kraamgeld aanvragen?

Dat kies je zelf! Je kan het aanvragen bij KidsLife Kinderbijslagfonds vanaf het prille begin van jouw zwangerschap.

Om effectief het Startbedrag uit te betalen hebben wij een doktersattest nodig waarop staat dat je al 5 maand (dat is ongeveer 22 weken) zwanger bent. Maar dit attest moet nog niet bij jouw eerste aanvraag zitten, we helpen je herinneren om dit op te vragen aan jouw dokter. Dus doe gerust nu al een aanvraag Kraamgeld

Uitbetaling van je Kraamgeld 

KidsLife zorgt voor de stipte uitbetaling van jouw Kraamgeld. Je ontvangt het Kraamgeld vanaf 2 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum als wij in het bezit zijn van een doktersattest. 

Klaar voor de geboorte? Met onze handige checklist vol tips kan je de eerste weken aan!

Wat is het verschil tussen Startbedrag, Kraamgeld en Geboortepremie?

De termen willen eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen: een premie die je als ouder ontvangt als er een kindje op komst is of bij de geboorte.

De regels, bedragen en de benaming zijn verschillend naargelang de regio waar je woont:

  • Woon je in Vlaanderen dan spreken we van Startbedrag.
  • Woon je in Brussel of Wallonië dan gebruiken we nog steeds de term Kraamgeld.

KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat jij krijgt waarop je recht hebt! Doe je aanvraag online en we betalen je Kraamgeld of Startbedrag stipt uit.

 

Kraamgeld ontvangen voor de geboorte?

Vraag nu je Kraamgeld aan bij KidsLife. Wij zorgen voor een vlotte en snelle uitbetaling.

Kraamgeld aanvragen

Waarom kiezen voor KidsLife?

Tevredenheid

Tevredenheid

Klanten geven ons een 4,5 op 5

Expertise

Expertise

Meer dan 400.000 kinderen ontvangen al Groeipakket van KidsLife

Vlot

Vlot

Makkelijke aanvraag en snelle uitbetaling

Kraamgeld of Kinderbijslag aanvragen?  

Kraamgeld is eigenlijk een onderdeel van de Kinderbijslag.

Vraag je Kraamgeld aan, dan ontvang je automatisch na de geboorte Kinderbijslag. Een extra aanvraag indienen is dus niet nodig. 

Ontvang je al Kinderbijslag voor jouw kinderen? Of ontvang je nog geen Kinderbijslag EN heb je nog geen Kraamgeld aangevraagd? Dan kan je een aanvraag Kinderbijslag doen. KidsLife Kinderbijslagfonds zorgt ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen.

Kindje op komst?

Ben je zwanger of ben je net mama of papa geworden? Dan kan je Kraamgeld aanvragen. Deze eenmalige premie ontvang je per geboorte van je kindje.

Na de geboorte ontvang je automatisch de maandelijkse Kinderbijslag.

Vraag je Kraamgeld aan

Ik heb al kinderen, maar ontvang nog geen Kinderbijslag?

Vraag je Kinderbijslag aan

Baby geboren. Proficiat! Wat te doen na de geboorte?

Je hebt al Kraamgeld aangevraagd?

Dan moet je helemaal niets meer doen. Wij ontvangen de melding via jouw gemeente dat je kindje is geboren en starten automatisch de betaling op van je Kinderbijslag.

Benieuwd hoeveel Kinderbijslag je gaat ontvangen? Bereken hier hoeveel je gaat ontvangen.

Je hebt nog geen Kraamgeld aangevraagd?

Ook na de geboorte kan je nog recht hebben op de Kraamgeld. Doe je aanvraag online en je ontvangt dit bedrag snel op jouw rekening.
Omdat je kindje ondertussen ook geboren is starten wij ook de betalingen van het Groeipakket op. En dat allemaal na jouw aanvraag Kraamgeld.

Startgesprekken Kind & Gezin

Wanneer je het Kraamgeld aanvraagt, bieden we je ook een startgesprek met Kind en Gezin aan.

Ken jij Kind en Gezin al?
Kind en Gezin wil jou en je kind graag bijstaan tijdens de eerste drie levensjaren met professionele hulp en advies over ontwikkeling, gezondheid, opvoeding, voeding, veiligheid... Maak met een startgesprek al tijdens je zwangerschap kennis met Kind en Gezin om de dienstverlening op jouw maat in te plannen.

Het lokaal team van Kind en Gezin uit je buurt kan contact met je opnemen of je kan zelf je startgesprek aanvragen. Je mag erop rekenen dat je gegevens met zorg worden behandeld.

De dienstverlening van Kind en Gezin is vrijwillig en volledig gratis.

Maak hier kennis met Kind en Gezin

Bekijk alle veelgestelde vragen over de Kraamgeld

Ben je zwanger? Proficiat! Het Startbedrag of Kraamgeld aanvragen kan vanaf het prille begin. Enkel de gegevens van de toekomstige moeder zijn noodzakelijk om een aanvraag in te dienen.Als je graag het Kraamgeld of Startbedrag ontvangt voor de bevalling, dan hebben wij ook een doktersattest nodig met de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Dit hangt af van wanneer je een aanvraag indient!

Na de geboorte

Gaat het om een eerste kind? Dan ontvang je jouw Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.
Gaat het niet om een eerste kind? Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag nadat wij de geboortemelding ontvangen hebben van de gemeente.

Tussen de 7 en 9 maanden zwangerschap

Wij storten het Kraamgeld of Startbedrag zo snel mogelijk na jouw aanvraag via een van onze wekelijkse betalingen.

Vanaf het begin tot 7e maand zwangerschap

Je ontvangt het Kraamgeld of Startbedrag 2 maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Wij betalen 1 keer per week uit. 

Als het gaat om een eerste geboorte, dan kan je een online aanvraag indienen of het geboorte-attest opsturen naar KidsLife.
Gaat het niet om een eerste geboorte en je bent al klant bij KidsLife? Goed nieuws, dan moet je niets aanvragen, wij betalen zo snel mogelijk jouw Startbedrag of Kraamgeld uit. 

Ook een levenloos geboren kind kan recht hebben op het Kraamgeld. Dit doe je in de eerste plaats door aangifte te doen van het levenloos geboren kind bij de gemeente. Duurde de zwangerschap  meer dan 180 dagen, dan is dit zelfs verplicht. Stuur je het verkregen attest op, dan hoef je verder niets meer te doen. 

Ben je zwanger? Proficiat! Als toekomstige moeder, vader of meeouder kan je het Startbedrag aanvragen.
Aanvragen kan al vanaf het prille begin van de zwangerschap. De uitbetaling kan al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum.