Verhoogde Kinderbijslag

Naast de bedragen van het Groeipakket en Kinderbijslag waar elk kind recht op heeft, kan je als gezin ook recht hebben op verhoogde kinderbijslag. Zo kunnen kleuters in Vlaanderen recht hebben op de Kleutertoeslag en gezinnen met een laag inkomen in België op een sociale toeslag. Bekijk hier alle soorten verhoogde kinderbijslag. Als je aangesloten bent bij KidsLife, zorgen wij dat je krijgt waarop je recht hebt. 

Ik wil klant worden bij KidsLife


Zorgtoeslagen

Wezentoeslag

Kinderen die 1 of beide ouders verliezen, krijgen een extra ondersteuning. Ze hebben recht op een wezentoeslag (voorheen ook wel gekend als zorgtoeslag voor wezen) zolang ze recht hebben op de Kinderbijslag of het Groeipakket.

Wezentoeslag

Pleegzorgtoeslag

Een kind dat in Vlaanderen geplaatst wordt in een pleeggezin kan recht hebben op een maandelijkse toeslag bovenop het basisbedrag van het Groeipakket. Die toeslag bedraagt 66,89 Euro

Pleegzorgtoeslag

Zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Sommige gezinnen kunnen extra steun gebruiken. Wanneer een kind bijvoorbeeld langdurig ziek is of wanneer een kind meer begeleiding vraagt omdat het een geestelijke of lichamelijke handicap heeft. Om die zorg financieel wat lichter te maken, is er een Zorgtoeslag

Zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte


Participatietoeslagen

Binnen het Groeipakket bestaan er 3 participatietoeslagen. Je hebt enkel recht op deze toeslagen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De participatietoeslagen zijn: de Kinderopvangtoeslag, de Kleutertoeslag en de Schooltoeslag:

Kinderopvangtoeslag

Wie gebruik maakt van Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel, kan rekenen op een kinderopvangtoeslag van 3,43 Euro per kind, per opvangdag.

Ontdek de Kinderopvangtoeslag

Kleutertoeslag

Kleuters van 3 jaar die ingeschreven zijn in het Nederlandstalig onderwijs en kinderen van 4 jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school, krijgen 137,96 euro extra per jaar.

Ontdek de Kleutertoeslag

Schooltoeslag

De schooltoeslag wordt een maal per jaar uitbetaald bij aanvang van het schooljaar. De schooltoeslag geeft ondersteuning aan de gezinnen met een lager inkomen met schoolgaande kinderen in het Nederlandstalig onderwijs. De Schooltoeslag vervangt de studietoelage of studiebeurs voor kinderen tot en met het secundair onderwijs.

Ontdek de Schooltoeslag

Bekijk hier alle participatietoeslagen


Woon je niet in Vlaanderen en gaat jouw kind naar een Nederlandstalige crèche of school in België? Vraag dan hier jouw Kinderopvang-, Kleuter- of Schooltoeslag aan.  

Participatietoeslag aanvragen


Sociale toeslag

Sociale toeslag bovenop de Kinderbijslag

De sociale toeslag is er om gezinnen met lage inkomens een financieel handje te helpen. De voorwaarden van de sociale toeslag zijn afhankelijk van de regio waar je woont. 

In Vlaanderen is de sociale toeslag een onderdeel van het Groeipakket. Het recht op de sociale toeslag hangt af van je gezinssituatie en je gezinsinkomen en wordt automatisch door KidsLife berekend.

In Wallonië is er geen specifieke sociale toeslag, maar wordt je maandelijkse kinderbijslag berekend op basis van je gezinsinkomsten. 

In Brussel spreken we van de inkomsten gebonden toeslag. Deze toeslag hangt af van je gezinsinkomsten, je gezinssituatie en de leeftijd van de kinderen. 

Sociale toeslag in Vlaanderen

Sociale toeslag in Brussel

Sociale toeslag in Wallonie


Verhoogde kinderbijslag aanvragen

KidsLife bekijkt automatisch of je recht hebt op de verhoogde kinderbijslag. Je hoeft in principe dus niks aan te vragen of op te sturen. In sommige situaties kan het echter zijn dat je wel een aanvraag bij KidsLife moet indienen. 

Denk je dat in je in aanmerking komt voor een toeslag, maar dat je ze momenteel nog niet ontvangt? Neem dan zeker contact op met jouw KidsLife-adviseur, wij helpen je graag verder.


Verhoogde Kinderbijslag en Groeipakket berekenen

KidsLife berekent exact op welk bedrag je recht hebt en past het meteen aan als de situatie van het kind verandert. Voor een verhoogde kinderbijslag hoef je geen aanvraag te doen.  

Wil je graag zelf berekenen hoeveel Kinderbijslag of Groeipakket je zou ontvangen in een bepaalde situatie? Maak een simulatie van de bedragen:

Simuleer hier jouw bedrag


Bij KidsLife zorgen we met de Verhoogde Kinderbijslag ervoor dat je altijd maximaal krijgt waarop je recht hebt. Ontvang je nog geen Kinderbijslag of Groeipakket van KidsLife? Vraag het dan snel aan! 

Aanvragen bij KidsLife