Sleutelmoment

Mijn baby is geboren

Proficiat met de geboorte! Geniet alvast van de eerste momenten. Naast het printen van geboortekaartjes kan het zijn dat je to-dolijstje al behoorlijk vol staat. We zorgen voor een handige checklist zodat je niets vergeet en vooral geen enkel voordeel moet missen:

Hoe ontvang ik het Startbedrag (Vlaanderen) of het Kraamgeld (Brussel/Wallonië)?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag (Brussel/Wallonië) of het Groeipakket (Vlaanderen). Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld (Brussel/Wallonië) of Startbedrag (Vlaanderen) en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

  • Woon je in Vlaanderen dan heb je recht op een Startbedrag van 1214,49 Euro per geboorte, het vroegere Kraamgeld of de geboortepremie
  • Woon je in Brussel dan heb je recht op het Kraamgeld per geboorte. Als het gaat om het eerste kind van de vader (of meeouder) en/of de moeder dan heb je recht op 1.340,90 Euro. Gaat het niet om het eerste kind van de vader (of meeouder) en de moeder dan heb je recht een bedrag Kraamgeld van 609,50 Euro
  • Woon je in Wallonië dan krijg je bij elke geboorte een bedrag Kraamgeld van 1.340,90 Euro.

Nog geen Startbedrag ontvangen voor de geboorte?

Een aanvraag kan je ook doen na de geboorte! Dit kan makkelijk en snel online. Na jouw aanvraag ontvang je snel jouw uitbetaling. 

Startbedrag aanvragen

Heb je al Startbedrag ontvangen?

Dan ontvang je automatisch Groeipakket. Je moet hiervoor geen aanvraag meer doen. KidsLife betaalt automatisch waar je recht op hebt. Wil je graag weten hoeveel je maandelijks gaat ontvangen? Maak hier gebruik van onze handige simulatie. 

Bereken je bedrag

Betaalbaar geluk van KidsLife

Dat een baby geld kost, dat hoeven we je zeker en vast niet te vertellen! Met het Startbedrag en het maandelijkse Groeipakket helpen we je alvast een beetje!
Maar er zijn nog zoveel andere voordelen voor jou en je gezin waar je geen weet van hebt! Gelukkig is er ons Betaalbaar Geluk, handige budgettips voor gezinnen met kinderen. Zo zorgen we ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen.

 

Ontdek ons Betaalbaar geluk

Alles wat je wil weten na de geboorte

Wanneer vraag je het Startbedrag aan?

Je hoeft niet te wachten op de geboorte van je kindje: je kan de aanvraag al indienen tijdens de zwangerschap. Je ontvangt het Startbedrag dan al 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Is de aanvraag aan je aandacht ontglipt voor de geboorte? Geen probleem: ook na de geboorte kan je het Startbedrag perfect aanvragen.

Vraag hier je Startbedrag aan

Moet ik mijn Groeipakket aanvragen?

Heb je al Startbedrag aangevraagd? Dan moet je geen aanvraag Groeipakket meer doen. Als jouw kindje geboren is, dan ontvang je automatisch jouw Groeipakket.

  • Woon je in Vlaanderen? Dan heb je recht op Groeipakket vanaf de maand van geboorte.
  • Woon je in Brussel of Wallonië? Dan ontvang je de Kinderbijslag vanaf de maand volgend op de geboorte.

Wil je graag weten wanneer je jouw eerste betaling mag ontvangen?

Bekijk dan onze handige betaalkalender

Checklist: wat breng je allemaal in orde na de geboorte van je kindje?

Proficiat, mama en papa! Nieuw leven maakt jullie gezinsgeluk compleet, maar vergeet niet dat je ook een paar administratieve zaken in orde moet maken na de geboorte voor je in alle rust – op die nachtelijke onderbrekingen na – kan genieten van het ouderschap.

Inschrijven bij de burgerlijke stand

Binnen de 15 na de geboorte moet een van ouders of iemand die aanwezig was bij de geboorte het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de stad of gemeente waar het kindje geboren werd. Je kan dan meteen ook de familienaam kiezen die je spruit zal dragen.

Wees voorbereid en zorg dat je deze documenten op zak hebt voor de aangifte:

  • De identiteitskaart van mama én papa
  • het geboorteattest van je baby
  • de verklaring ‘vaststelling van geboorte’
  • als je getrouwd bent: je trouwboekje
  • als je niet getrouwd bent: een afschrift van de erkenningsakte (tenzij het kindje nog niet officieel erkend is door de vader of meeouder)

Aangeven bij je Kinderbijslagfonds

Heb je je Startbedrag (Vlaanderen) of Kraamgeld (Brussel en Wallonië) van KidsLife al ontvangen? Sit back and relax: je hoeft verder niets te doen. Wij zorgen er automatisch voor dat je Groeipakket (in Vlaanderen) of Kinderbijslag (in Brussel en Wallonië)  wordt uitbetaald.

Heb je het Startbedrag of Kraamgeld nog niet ontvangen (en dus nog niet aangevraagd)? Vraag het gewoon aan en wij brengen alles in orde.

Ziekenfonds op de hoogte brengen

Laat je ziekenfonds weten dat je er een kindje bij hebt – ook al wordt dat na de aangifte bij de burgerlijke stand via de kruispuntbank automatisch op de hoogte gebracht. Zo kan het alles in orde brengen voor de ziekteverzekering.

Bezorg hen daarvoor het uittreksel van de geboorteakte – dat krijg je mee als je zoon of dochter bent gaan aangeven bij de gemeente. Je ziekenfonds kan je kindje dan inschrijven als persoon ten laste. Even later krijg je gele klevers en een isi-kaart op naam van je kleintje.

Bij de geboorte van jouw kindje heb je ook recht op een geboortegeschenk bij jouw mutualiteit. Bekijk het geboortegeschenk van CM hier.

Je werkgever inlichten

Vergeet ook je werkgever niet op de hoogte te brengen van het heuglijke nieuws. Zo kan je als partner van de moeder ook je vaderschapsverlof (of geboorteverlof) van 15 dagen aanvragen.

Ben je zelfstandig? Breng dan zeker ook jouw sociaalverzekeringsfonds op de hoogte van de bevalling!

 Breng de Kinderopvang op de hoogte van de geboorte

Na de geboorte van jouw kindje breng je beter ook de kinderopvang op de hoogte. Zo kunnen jullie samen kijken naar een ideale instapdatum van jouw kindje. Mogelijk kan je ook al vragen of de crèche inloopdagen voorziet. Dat maakt de overschakeling naar een andere omgeving wat makkelijker voor je kindje, maar misschien nog meer voor jezelf.

Heb je nog geen Kinderopvang geregeld? Bekijk dan onze tips voor een betaalbare Kinderopvang.

Verzekeringen op de hoogte brengen?

De meeste verzekeringen zoals een familiale verzekering moet je niet op de hoogte brengen van de geboorte. Bij de meeste familiale verzekeringen is het gezin automatisch verzekerd.

Als je een hospitalisatieverzekering hebt, dan breng je deze verzekeraar best wel op de hoogte van de geboorte. Dan kan je jouw kleine spruit onmiddellijk ook verzekeren om hoge hospitalisatiekosten te vermijden.

Kraamzorg kan beginnen

Wil je gebruik maken van kraamzorg? Verwittig dan de dienst van deze kraamzorg bij de geboorte van je kind. Op die manier kunnen zij de hulp opstarten.

Nog geen kraamzorg aangevraagd en wil je graag weten als dit iets voor jou kan zijn?
Bekijk hier alles over kraamzorg

Ouderschapsverlof: geniet je nog meer van je kindergeluk

Voor je het weet, zit je kleine baby in de kleuterklas. En wanneer je dochter of zoon afzwaait aan het middelbaar, vraag je je af hoe die speelse kapoen ongemerkt een jongvolwassene geworden is. Kortom: ze worden zo snel groot! Wil je maximaal genieten van de kindertijd van je kroost of is het moeilijk om opvang te vinden? Dan kan je als mama of papa gebruik maken van het ouderschapsverlof.

Je kan ouderschapsverlof in 1 keer opnemen, maar je kan het ook spreiden over verschillende periodes. Zolang je het maar gebruikt voor de 12de verjaardag van je kind.

Ontdek hier alles over ouderschapsverlof

5 tips voor het kiezen van de perfecte kindernaam

5 tips voor het kiezen van de perfecte kindernaam

Een naam kiezen voor je baby? Niet zo simpel als het lijkt. Het is een beslissing voor het leven! Maar hoe kom je tot een consensus met je partner? Laat ons de lijst met tips doornemen en bekijken hoe we de perfecte naam voor je toekomstige baby kunnen vinden.
naar meer info
Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Parentale burn-out staat ook bekend als het ouderlijke uitputtingssyndroom. Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij ouders. Is het mogelijk om deze situatie van ouderlijke overbelasting te voorkomen in een samenleving die steeds meer van ouders eist? KidsLife is op onderzoek uitgetrokken om duidelijkheid te scheppen over deze problematiek.
naar meer info
Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Een reis naar het buitenland met een baby vereist een beetje extra planning. Bereid je goed voor! Het zal je veel stress besparen als je ter plekke bent.
naar meer info

Wil je graag Groeipakket (Vlaanderen) of Kinderbijslag (Brussel/Wallonië) ontvangen van KidsLife?

Doe dan snel je aanvraag online! Wij zorgen ervoor dat je geen enkel voordeel meer moet missen!

Sluit je aan bij KidsLife