Moederschapsbescherming voor zwangere medewerkers

Zwangere vrouwen hebben recht op moederschapsbescherming. Dat betekent dat jij als werkgever met een aantal dingen rekening moet houden. Wat houdt dat precies in? We vatten het samen in vier belangrijke punten.
1. Bescherming tegen discriminatie

1. Bescherming tegen discriminatie

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om mannelijke en vrouwelijke medewerkers hetzelfde te behandelen. Daarom mag je tijdens sollicitatiegesprekken geen vragen stellen over eventuele zwangerschapsplannen. Dat mag je wel doen als die vragen relevant zijn voor de aard van het werk.

2. Ontslagbescherming

Je medewerker zal een geneeskundig getuigschrift bezorgen dat bewijst dat ze zwanger is. Zodra je dat ontvangt, mag je haar niet ontslaan om redenen die met haar zwangerschap te maken hebben. Als je dat toch doet, dan moet je een beschermingsvergoeding van 6 maanden loon betalen bovenop de normale opzeggingsvergoeding. Dat geldt trouwens niet enkel tijdens de zwangerschap, maar tot een maand na het postnatale verlof.

Komt het toch tot een ontslag, dan moet je kunnen aantonen dat het niets te maken heeft met haar zwangerschap of ouderschapsverlof.

3. Geen overwerk of nachtarbeid

Zwangere medewerkers of medewerkers die borstvoeding geven, mogen geen overuren presteren. Uitzonderingen zijn medewerkers met een vertrouwenspost of in een leidinggevende functie. Nachtarbeid kan je niet verplichten vanaf acht weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Met een geneeskundig getuigschrift kan je medewerker nachtarbeid weigeren tijdens andere periodes van haar zwangerschap, en tot 4 weken na haar moederschapsrust. Als dagarbeid niet mogelijk is, moet je de arbeidsovereenkomst tijdelijk schorsen of je medewerker tijdelijk een ander arbeidsstelsel aanbieden. Je medewerker heeft het recht om tijdens haar zwangerschap afwezig te zijn voor doktersbezoeken die moeilijk in te plannen zijn buiten de werkuren.

4. Geen gevaarlijke arbeid

Als werkgever ben je verplicht samen met de arbeidsarts een preventieve risicoanalyse uit te voeren. Op basis van die analyse kan je preventiemaatregelen voorbereiden. Zodra je medewerker je op de hoogte brengt van haar zwangerschap, treden die voorziene preventiemaatregelen in werking. Meer info hierover lees je op de site van Liantis.

Kindje op komst? Mis niets dankzij onze tips!

Wist je dat… we onze niets-te-missen-mailing versturen op het ritme van jouw zwangerschap? Zo ontvang jij de juiste tips, exact op het moment dat je ze nodig hebt! Schrijf je hier in op onze maandelijkse niets-te-missen-mailing.

Ik schrijf me in