Hoe vind ik een betaalbaar vakantiekamp?

De schoolvakanties zijn ontzettend leuke tijden voor de kinderen ... Voor de ouders is het eerder een uitdaging om zich te organiseren! Want hoe houden we onze boefjes bezig tijdens de krokus-, paas-, herfstvakantie of de lange zomervakantie? Gelukkig zijn er heel wat leuke vakantiekampen, en sommige zijn absoluut betaalbaar.

Maar hoe vind je zomaar een fijn kamp? Hier geven we al onze tips om je te helpen. Dit is wat ouders met ervaring zeggen!

Doe je zoekwerk (ruim) van tevoren

Om te beginnen draait alles om organisatie. De inschrijvingen voor kampen tijdens de schoolvakanties vinden meestal tussen de 2 en 4 maanden van tevoren plaats – soms zelfs nog vroeger! En zodra de inschrijvingen starten, vliegen de plaatsen net zo snel de deur uit als tickets voor een concert van Beyoncé!  

Plan dit dus 2 maanden op voorhand om er op tijd bij te zijn: 

  • om de programma's van de voorgestelde activiteiten te vergelijken.
  • om dit met uw kind of adolescent te bespreken als deze oud genoeg is om zijn mening te geven. Liever een sportvakantie, een artistieke activiteitencursus of een taalcursus? Halve dag of hele dag?
  • om de kosten te plannen.

Én.... zet zeker een herinnering in je telefoon op de startdag van de inschrijvingen! 

Om je te helpen delen we ook de schoolkalenders voor Franstalig en Nederlandstalig onderwijs. Print het uit en plak het als herinnering op je koelkast.

naar de schoolkalender voor Nederlandstalig onderwijs

richting de schoolkalender voor Franstalig onderwijs

Goed om te weten:

  • De ziekenfondsen bieden (onder bepaalde voorwaarden) een tegemoetkoming voor sportkampen, openluchtklassen, jeugdkampen en speelpleinwerking.  
  • Heel wat organisaties geven een fiscaal attest. Dit kun je inbrengen in je belastingaangifte.   
  • Pluxee en Edenred bieden ook sport- en cultuurcheques aan waarmee je een deel van de vakantieactiviteiten kunt betalen.  
  • De gezinsbijslagen die KidsLife elke maand betaalt, kunnen helpen om momenten van ontspanning voor kinderen te creëren. De bedragen zijn afhankelijk van de regio waar je woont. NB: Voor Brusselse kinderen is er een extra toeslag (zoals kinderen in Vlaanderen) als ze Nederlandstalig onderwijs volgen.

Ga op zoek naar gesubsidieerde kampen

Tal van Brusselse organisaties bieden gesubsidieerde vakantiekampen aan. Deze kampen worden vaak ondersteund door het gewest of door partnerships met lokale bedrijven. Over het algemeen zijn ze dus goedkoper. Op hun website kun je ook nagaan of ze een verminderd tarief aanbieden voor gezinnen met een laag inkomen

Hier volgen enkele zeer nuttige sites om een vakantiekamp tegen verlaagde prijs te vinden.

Als je kind Franstalig of Nederlandstalig onderwijs volgt: 

Als je kind Nederlandstalig onderwijs volgt:

Je kunt onder bepaalde voorwaarden de Paspartoe krijgen. Hiermee krijg je toegang tot kampen met een korting op de prijs. Meer informatie is te vinden op bop.brussels.  

Raadpleeg de programma's van de kampen voor de vakantieperiodes als je kind naar een Nederlandstalige school gaat:  

Als je kind Franstalig onderwijs volgt:

Sommige sites zoals Activak, Zomerkampen.net, S-sportrecrea en Vakantiekampen streven ernaar om allerlei soorten kampen te vermelden. Op een steenworp afstand van huis vind je zeker een kampje dat past bij de leeftijd van je kind!

Sommige sites zoals Centres de vacances, Sport finder, Promo sports en Out.be streven ernaar om allerlei soorten kampen te vermelden. Op een steenworp afstand van huis vind je zeker een kampje dat past bij de leeftijd van je kind!

Ga eens kijken bij de culturele centra en buurthuizen 

De culturele centra en buurthuizen zijn ideale plekken om betaalbare vakantiekampen te vinden. Ze bieden vaak een brede waaier aan kunst-, sport- en educatieve activiteiten voor kinderen tijdens de vakanties. Informeer je bij deze centra over de aangeboden programma's en goedkopere tarieven. 

Pluis het aanbod van de gemeentes uit 

Al de gemeentes organiseren tijdens de schoolvakanties kampen tegen een verminderd tarief voor lokale inwoners. Kijk op de website van de gemeente voor de aangeboden programma's en goedkopere tarieven. Sommige gemeentes bieden ook kortingen voor grote gezinnen of gezinnen met een laag inkomen.

Schrijf je in op de nieuwsbrieven en volg de social mediapagina's

Heeft je cultureel centrum of gemeente een nieuwsbrief? Schrijf je hier dan op in en bekijk ze regelmatig om op de hoogte te blijven van de aangeboden vakantiekampen. Zijn ze actief op facebook of instagram? Volg dan hun sociale media om de nieuwste promoties en speciale aanbiedingen niet te missen.  

En vooral ... praat erover!

En vooral ... praat erover!

Spreek andere ouders aan. Zij zullen zeker gul zijn met tips en goede ideeën. Wie weet kan jouw kind wel naar hetzelfde kamp als zijn of haar beste vriend(in)! Je kunt ook met de andere ouders afspreken wie wanneer de kinderen brengt en gaat halen. 

Een betaalbaar vakantiekamp vinden is zeker een uitdaging! Maar met een beetje planning, wat zoekwerk en door erover te praten, ligt een verrijkende ervaring binnen handbereik, en dat zonder je blauw te betalen! 

Mis geen enkel voordeel voor jouw gezin

Bij KidsLife zorgen we ervoor dat je krijgt waarop je recht hebt! Ontvang je nog geen Kinderbijslag van KidsLife? Sluit je dan vandaag nog aan. 

Kies voor KidsLife

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Hoe een parentale burn-out voorkomen?

Parentale burn-out staat ook bekend als het ouderlijke uitputtingssyndroom. Het is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij ouders. Is het mogelijk om deze situatie van ouderlijke overbelasting te voorkomen in een samenleving die steeds meer van ouders eist? KidsLife is op onderzoek uitgetrokken om duidelijkheid te scheppen over deze problematiek.
naar meer info
Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Reizen met een Baby: tips voor een stressvrij avontuur!

Een reis naar het buitenland met een baby vereist een beetje extra planning. Bereid je goed voor! Het zal je veel stress besparen als je ter plekke bent.
naar meer info
Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info